Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Social-democrații din Slovacia au format o coaliție cu partidele de dreapta

Slovacia

Premierul slovac în exerciţiu, Robert Fico, a ajuns marţi la un acord cu trei partide de dreapta pentru un program de guvernare, după ce el a pierdut majoritatea absolută în urma alegerilor legislative desfăşurate pe 5 martie, transmite agenţia EFE.

Partidul său, Smer-SD, a obţinut 49 din cele 150 de mandate în parlament. Deşi rămâne principala forţă politică, această formaţiune a înregistrat un regres semnificativ în condiţiile în care în actualul legislativ are 83 de mandate. Prin urmare, Fico a fost nevoit să negocieze formarea unei coaliţii guvernamentale, iar în urma tratativelor a încheiat o înţelegere cu partidul naţionalist SNS, cu partidul minorităţii maghiare, Most-Hid, şi cu conservatorii formaţiunii SIET. Aceste patru partide vor avea împreună 85 de mandate în legislativ. Cât despre împărţirea celor 15 portofolii ministeriale, mass-media locală a speculat că Smer-SD ar urma să deţină şapte, SNS şi Most-Hid fiecare câte trei, iar SIET numai două.

În programul de guvernare se menţionează că printre priorităţile noului executiv se numără 'o preşedinţie demnă şi de succes a Uniunii Europene', Slovacia urmând să preia pe 1 iulie preşedinţia semestrială a Consiliului Uniunii Europene. Se vorbeşte de asemenea despre măsuri anticorupţie, una dintre criticile adresate lui Fico fiind ineficienţa luptei împotriva corupţiei şi clientelismului. Pe plan economic, cele patru partide au convenit să reducă impozitul pe profit, în paralel cu creare unor impozite sectoriale, măsuri de sprijin pentru întreprinzătorii autonomi şi atingerea echilibrului bugetar în anul 2020. Alegerile legislative au condus la un parlament foarte fragmentat, în total opt partide trecând pragul electoral de 5%. Scrutinul s-a evidenţiat prin rezultatul bun al extremei drepte naţionaliste 'Slovacia Noastră', care a obţinut 14 mandate parlamentare.

La fel ca premierul ungar Viktor Orban, Robert Fico s-a remarcat prin poziţia fermă împotriva primirii migranţilor musulmani, poziţie ce vine în întâmpinarea opţiunii majorităţii concetăţenilor săi şi care l-a ajutat să-şi menţină popularitatea. Totuşi, el nu şi-a ascuns dezamăgirea faţă de rezultatul sub aşteptări şi a recunoscut că spera să obţină măcar 4-5 procente în plus, anunță Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.