Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Social-democraţii germani critică virulent remarcile ambasadorului SUA despre bugetul apărării

sua germania sua

Ambasadorul SUA la Berlin şi-a atras critici virulente din partea social-democraţilor germani după ce a calificat drept "inacceptabile" sumele alocate apărării în bugetul Germaniei, relatează marţi dpa preluată de Agerpres.

"Dl (ambasador Richard) Grenell este un eşec diplomatic total", a declarat pentru dpa Carsten Schneider, liderul grupului parlamentar al SPD, partener în coaliţia guvernamentală condusă de cancelarul Angela Merkel (Uniunea Creştin Democrată, CDU, conservatori).

Potrivit lui Schneider, tonul folosit de ambasadorul american este de mai mult timp nepotrivit pentru relaţiile dintre aliaţi apropiaţi. Politicianul social-democrat l-a acuzat de asemenea pe ambasador că nu recunoaşte contribuţia Germaniei în cadrul Alianţei nord-atlantice, de exemplu la operaţiunea din Afganistan.

"Dl Grenell prejudiciază relaţiile transatlantice prin remarcile sale dure şi repetate", a subliniat Schneider.

Previziunile bugetare pe termen mediu prezentate recent de ministrul finanţelor, social-democratul Olaf Scholz, indică o creştere a cheltuielilor pentru apărare la 1,37% din PIB, urmată însă de un declin la 1,25%, în 2023.

"Faptul că guvernul german ia în considerare noi scăderi ale contribuţiei sale deja inacceptabile la pregătirea militară constituie un semnal deconcertant din partea Germaniei către cei 28 de aliaţi ai săi din NATO", a declarat mai devreme Richard Grenell pentru dpa.

Şi ministrul german al apărării Ursula von der Leyen, a cerut o majorare considerabilă a bugetului apărării. Iniţial guvernul de coaliţie a stabilit un obiectiv de 1,5% din PIB alocat apărării în 2024.

Germania a promis în 2014, ca şi toate celelalte state europene din NATO, că se va apropia cât mai mult posibil în zece ani de ţinta unui buget de apărare de 2% din PIB.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.