Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Socialistii ataca legile electorale: Locul infractorilor e la inchisoare, nu in Parlament

finantare partide radioresita.ro

Presedintele Partidului Socialist Roman (fost Partidul Alternativa Socialista) Constantin Rotaru a criticat noile legi electorale care tocmai au fost votate saptamana aceasta in Parlament.

Intr-un comunicat de presa remis stiripesurse.ro, Rotaru critica faptul ca legea finantarii partidelor va obliga cetatenii ca din taxe si impozite sa sustina financiar campaniile electorale, fara sa fie intrebati daca sunt de acord sa faca asta.

"Cu privire la legea finantarii partidelor socialistii nu sunt de acord cu forma propusa de parlamentari, deoarece aceasta încalca grav drepturile cetatenilor si principiul constitutional al egalitatii cetatenilor în fata legii. Legea va continua sa favorizeze partidele parlamentare, fiecare român fiind practic obligat sa contribuie din impozitele sale la finantarea partidelor parlamentare, fara sa fie întrebat, în conditiile în care aceste partide nu sunt votate de mai mult de 25% dintre cetatenii cu drept de vot.

PSR se pronunta împotriva oricarei finantari a partidelor politice de la bugetul statului, indiferent de forma sub care are loc aceasta finantare, si cu atât mai mult daca este facuta anticonstitutional si discriminatoriu. PSR nu este de acord cu argumentele vehiculate de o parte a mass-mediei si a liderilor de opinie care sustin ca finantarea de la stat e necesara pentru a preîntâmpina obtinerea de finantari pe cale ilegala si infractionala. PSR considera ca locul infractorilor trebuie sa fie la închisoare, nu în parlament, pe banii statului", se arata in comunicatul PSR.

Presedintele PSR a vorbit si despre noua prevedere legala privind înfiintarea partidelor din 3 membri, care considera ca nu va da cu adevarat sanse noilor partide.

"În principiu, PSR sustine necesitatea liberalizarii pietei politice, dar felul în care parlamentarii au socotit necesar sa legifereze acest principiu e unul caricatural, care va face mai mult rau decât bine, deoarece nu face altceva decât sa mimeze o asa-zisa liberalizare. În realitate, prin celelalte prevederi: de mentinere a pragului electoral la 5%, de obligare a candidatilor sa strânga un anumit numar de semnaturi în vederea aprobarii candidaturii si de obligare a partidelor sa alinieze un anumit numar de candidaturi, noua lege va avea acelasi efect pe care l-a avut introducerea votului uninominal: va compromite pentru multa vreme o idee frumoasa si corecta în esenta ei. Cu siguransa acesta a si fost obiectivul parlamentarilor pentru ca, prin actualele modificari ale Legii Partidelor Politice, partidele parlamentare de la putere, dar si din opozitie – PSD si PNL, în primul rând – nu au facut altceva decât sa întareasca si mai mult pozitia baronilor locali si, prin ei, sa-si pregateasca realegerea în legislatura viitoare", mai arata sursa citata.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.