DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Socialiștii moldoveni denunță Statutul de candidat la aderarea in UE: Moldova a devenit ostatică

PSRM
PSRM

„Începând din 23 iunie 2022 am devenit ostaticii unor jocuri geopolitice de bătaie lungă, în care am fost implicați fără voia noastră și fără să fim întrebați printr-un referendum, dacă acceptăm să fim piese în acest joc”.

PSRM, despre decizia Consiliului European: Moldova a devenit ostatică

Astfel a reacționat Partidul Socialiștilor din Moldova la decizia Consiliului European de a acorda Moldovei statut de țară candidată la UE. Socialiștii califică decizia drept una politică, luată într-un context geopolitic tensionat, transmite Știri.md cu referire la unimedia.info.

„Guvernarea trebuie acum să-și focuseze atenția și să își canalizeze eforturile pentru depășirea crizelor interne, care au căpătat deja un caracter sistemic și afectează fiecare cetățean în parte. Tot ce a făcut până astăzi actuala garnitură guvernamentală și întregul vârf al puterii a fost mimarea reformelor și au imitat soluționarea crizei social-economice.

Aprecierile date din afara țării, pentru a arăta bine la televizor, nu sunt în corelație cu traiul cotidian al moldovenilor, care abia de supraviețuiesc de la o zi la alta.

Statutul de candidat pentru aderare nu este rezultatul unor reforme și eforturi sistematice de dezvoltare a țării. Este o decizie politică, luată într-un context geopolitic tensionat. Suntem siguri că liderii UE cunosc cât de mult a degradat democrația și viața în Republica Moldova, însă interesul geopolitic i-a împins spre această decizie de context.

Pornind de la faptul că s-a luat o decizie mai mult din calcule politice de moment, este condamnabilă euforia generală alimentată de liderii actualei guvernări, care redau acestui eveniment o conotație istorică, o mare reușită a guvernării și un mare merit al cetățenilor.

Întâi de toate invităm cetățenii să fie vigilenți în fața acestei iluzii de aderare, măsluită în laboratoarele de propagandă ale actualei guvernări. Este știut de toată lumea, iar joi liderii europeni au evidențiat în mod special că statutul de candidat nu înseamnă imediat aderarea la UE. Procesul poate dura ani de zile și poate nici să nu aibă finalitate”, se arată într-un comunicat emis de PSRM.

În acest context, PSRM „precizează un lucru foarte important, pe care guvernarea intenționat îl omite din discursul public”.

„Integrarea în UE presupune cedarea unei părți a suveranității naționale. Potrivit Constituției R. Moldova, suveranitatea aparține poporului. Iată de ce decizia de a ceda o parte a suveranității, prin asumarea drumului european, urma să fie consultată cu întregul popor, printr-un referendum național. Voința exprimată de popor ar fi avut legitimitate istorică pentru generațiile viitoare. În schimb ne-am ales cu o decizie politică și simbolică, pentru un ciclu electoral de 4 ani.

Nimeni nu este în drept să ia decizii strategice, cu efecte istorice asupra întregii națiuni. Nicio organizație internațională, niciun partid politic, niciun politician, niciun consilier sau consultant străin nu are dreptul să decidă soarta țării, în numele poporului.

Totodată, considerăm că este antidemocratic să impui întregii societăți o cale de dezvoltare care nu se bucură de sprijinul unanim al poporului. Sondajele de opinie arată clar că la acest capitol societatea este divizată exact în două. Este un risc major să ignori punctul de vedere a jumătate din cetățenii țării.

Este firesc ca PSRM să aibă viziuni diferite de cele ale actualei guvernări, dar considerăm că doar voința poporului poate constitui bază legitimă pentru determinarea unui vector, care ne va influența viața și soarta tuturor și a fiecărui în parte”, adaugă socialiștii.

Consiliul European a votat ieri pentru acordarea statutului de state candidate pentru aderare Republicii Moldova și Ucrainei.

Președinta Maia Sandu a spus că avem în față un drum complicat, care va cere multă muncă și efort.

Mai mulţi lideri europeni au felicitat joi Ucraina şi Republica Moldova pentru desemnarea lor oficială drept ţări candidate la aderarea la Uniunea Europeană.

Ministrul de Externe de la Moscova, Serghei Lavrov, nu vede riscuri pentru Moscova în statutul de candidat al Republicii Moldova la Uniunea Europeană. „Dezvoltarea țărilor UE cu alte țări nu creează riscuri pentru Rusia, nu este un bloc politico-militar”, a spus acesta.

„Moldova vrea să devină mai europeană chiar și decât europenii înșiși. Acest lucru se asociază cu țările ce au poziții antiruse”, declară Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt de la Kremlin, după decizia Consiliului European de a acorda Moldovei statut de țară candidată la UE.

Urmărește-ne:
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.