Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Socialiștii moldoveni îl acuză pe Șor că încearcă să le cumpere deputații

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova
Vlad Batrîncea

Deputații și aleșii locali socialiști primesc „oferte generoase din partea Partidului Șor”, a declarat secretarul executiv al Partidului Socialiștilor (PSRM), Vlad Batrîncea, într-o conferință de presă. Reprezentanții Partidului Șor resping acuzațiile.

Batrîncea a ieșit cu aceste declarații după ce deputații Irina Lozovanu și Alexandr Nesterovschi au părăsit PSRM și s-au alăturat Mișcării pentru Popor – un grup de inițiativă creat, în februarie, de Partidul Șor, Partidul PACE, Partidul Renașterii, Uniunea Centristă și activista Maia Laguta, care organizează proteste antiguvernamentale la Chișinău și în alte localități, relatează Europa Libera preluată de Rador.

Solicitată pentru o reacție, deputata Partidului Șor Reghina Apostolova a spus Europei Libere că este decizia personală a unor deputați de a părăsi fracțiunea, dacă aceștia „au considerat că formațiunea lor nu apără suficient de bine interesele poporului”.

Întrebată dacă este adevărat că Partidul Șor le-ar fi făcut „oferte generoase” socialiștilor, Apostolova a spus că nu cunoaște astfel de situații.

Deputatul socialist Alexandru Nesterovschi s-a alăturat protestelor antiguvernamentale, alături de Partidul Șor, după ce a părăsit PSRM

PSRM pierde un deputat și 10 primari. Toți au aderat la mișcarea lui Șor „pentru popor”

Vor să interzică traseismul din Parlament

Batrîncea a anunțat că PSRM va iniția o procedură de modificare a Constituției R. Moldova pentru a interzice turismul politic în Parlament, astfel încât un deputat care vrea să părăsească o fracțiune să fie obligat să-și depună mandatul, pentru că nu-și mai reprezintă alegătorii.

Socialiștii și-ar dori ca inițiativa lor să fie susținută de toate forțele politice, aceasta fiind, potrivit lui Batrîncea, „o șansă istorică de a stabili reguli clare și de a readuce încrederea în Parlament”.

Revizuirea Constituției poate fi inițiată de cel puțin o treime din cei 101 de aleși (adică de 34 de deputați), în acest moment fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor numărând 29 de parlamentari.

Parlamentul poate adopta o lege pentru modificarea Constituţiei după cel puţin șase luni de la prezentarea iniţiativei, cu votul a două treimi din deputaţi (adică 68 de aleși).

Oligarhii Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor au fost sancționați de guvernele SUA și al Marii Britaniei.

Cea mai recentă plecare din PSRM a fost a deputatei Irina Lozovanu, anunțată vineri, 24 martie. Ea și-a motivat decizia prin faptul că „PSRM nu poate supraviețui fără un lider”, iar socialiștii nu ar fi reușit, în opinia ei, să riposteze guvernării, pe care o acuză de sărăcirea populației.

Un anunț similar a fost făcut de deputatul Alexandr Nesterovschi, cu o săptămână mai devreme. La fel ca Lozovanu, Nesterovschi a spus că va rămâne deputat independent în Parlament, dar se alătură Mișcării pentru Popor.

Batrîncea îi acuză pe cei doi foști colegi de „trădare a echipei, în schimbul unor favoruri personale”.

Și un grup de 10 primari socialiști din localități din raioanele Soroca, Cantemir, Comrat, Căușeni, Drochia și Sângerei au anunțat, acum o săptămână, că părăsesc Partidul Socialiștilor și se alătură Mișcării pentru Popor.

Prima plecare din fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor a avut loc în decembrie 2022, când deputatul Gaik Vartanean a ieșit din PSRM și s-a alăturat partidului lansat de primarul Chișinăului, Ion Ceban - Mișcarea Alternativă Națională.

Potrivit calculelor făcute de Europa Liberă, până acum, procurorii au ridicat de la Partidul Șor cel puțin 8 milioane de lei

Analistul politic Igor Boțan susține că acest proces a început încă după ce fostul lider socialist, Igor Dodon, a pierdut alegerile prezidențiale din 2020, iar cercurile interesate de la Kremlin s-ar fi orientat spre un alt partener la Chișinău – Partidul Șor.

„Partidul Șor devine un fel de aspirator al transfugilor din Partidul Socialiștilor, pentru că Partidul Șor chipurile ar avea o agendă. Singura agendă a Partidului Șor e destabilizarea situației din R. Moldova”, spune Boțan.

În opinia analistului, pentru că există o mare probabilitate ca Partidul Șor să fie scos în afara legii, Mișcarea pentru Popor ar urma să fie un substituent al formațiunii, astfel încât toți oamenii oligarhului fugar Ilan Șor să poată participa la viitoarele alegeri.

„Este noul brand pe care ei îl umflă acum ca, în eventualitatea scoaterii Partidului Șor în afara legii, să folosească această denumire pentru a fi recunoscuți de susținătorii acestei așa-zise mișcări”, comentează Igor Boțan.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.