Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Societate belgiană, implicată într-un scandal de corupţie cu paşapoarte biometrice congoleze

pasaport-biometric

Organizaţii anticorupţie şi cetăţeni ai Republice Democrate Congo au denunţat miercuri contractul încheiat între Kinshasa şi o societate belgiană care fabrică paşapoartele biometrice congoleze, vizată de o anchetă judiciară la Bruxelles, potrivit AFP.

În total, "51 de cetăţeni congolezi s-au constituit în parte civilă în ancheta judiciară în curs de desfăşurare în Belgia împotriva societăţii SA Semlex Europe", a indicat platforma anticorupţie "Congo nu este de vânzare" în cursul unei conferinţe de presă, miercuri, la Kinshasa, potrivit agerpres.ro.

Citește și: S-a găsit soluția după ce CCR a declarat amenzile date în starea de urgență neconstituționale! În baza cărei legi vor fi amendați românii în starea de alertă

La Bruxelles, parchetul federal belgian a confirmat că un judecător de instrucţie anchetează de trei ani suspiciuni de fraudă privind această societate.

"Cu 185 de dolari, paşaportul congolez este printre cele mai scumpe din lume", adaugă platforma anticorupţie congoleză. "Din această sumă, 60 de dolari sunt rezervaţi unei societăţi fantomă denumite LRPS", susţine ea.

"Cu peste 600.000 de paşapoarte vândute de la intrarea în vigoare a contractului cu Semlex, societatea fantomă ar putea să fi încasat peste 36 milioane de dolari", adaugă comunicatul.

Citește și: Parlamentul a decis! S-a stabilit data la care ar putea avea loc alegerile locale

Această înţelegere a fost încheiată în 2015 sub regimul fostului preşedinte Joseph Kabila.

Mişcarea "Congo nu este de vânzare" a invitat "guvernul congolez să nu reînnoiască sub niciun pretext acest contract" care expiră la 10 iunie 2020. Ea cere "o licitaţie transparentă".

Treisprezece organizaţii congoleze cer "justiţiei din ţara lor să deschidă o anchetă pentru corupţie" faţă de "persoanele implicate în negocierile pentru contractul din 2015".

Citește și: Șef de poliție demis după ce a participat la o petrecere cu mai mulți interlopi în plină pandemie

În 2017, activişti organizaseră manifestaţii împotriva preţului paşaportului congolez şi invalidarea fostelor paşapoarte semibiometrice.

Reţeaua panafricană pentru lupta împotriva corupţiei (UNIS), Federaţia internaţională pentru drepturile omului şi Liga drepturilor omului au depus de asemenea plângere.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.