Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sociolog: Referendumul lui Iohannis are o miză ASCUNSĂ. Jocul celor de la PSD

portalsm.ro
sah

Preşedintele Klaus Iohannis a demarat procedurile de convocare a referendumului naţional pe tema continuării luptei anticorupţie. Sociologul Marius Pieleanu susţine, pentru STIRIPESURSE.RO, că adevărata miză a acestui referendum o reprezită reinventarea politică a lui Klaus Iohannis şi este o bătălie decisivă pentru al doilea mandat de preşedinte. Pieleanu consideră că Iohannis are şanse foarte mari să câştige al doilea mandat, dacă reuşeşeste să mobilizeze populaţia la acest referendum, în schimb dacă nu reueşeşte atunci PSD va fi pe cai mari şi va putea lua Cotroceniul în 2019. Tocmai din acest motiv, scopul PSD este să nu mobilizeze electoratul pentru referendum.

Citeşte şi: Liviu Dragnea face cel mai important anunț din ultima perioadă: 'Încep săptămâna viitoare'

Vezi și: Război total între Klaus Iohannis și PSD: 'Grațierea nu e pentru politicieni' / VIDEO

"Preşedintele Klaus Iohannis este în mod cert într-un exerciţiu de revigorare politică. Am avut două momente importante cu preşedintele Klaus Iohannis săptămâna trecută, unul fiind prezenţa la şedinţa de Guvern, care a fost inopinată şi care a avut menirea să trezeasacă brusc interesul publicului faţă de OUG privind graţierea şi faţă de persoana lui, pentru că el era într-un con de umbră după 11 decembrie. Al doilea moment a fost participarea la mitingul din Piaţa Universităţii. Este pentru prima dată în istorie când un preşedinte participă la un miting împotriva Guvernului pe care tocmai îl validase şi mai mult decât a participat la un miting fără autorizaţie.

Sigur, din punct de vedere al agendei de zi cu zi a românilor, un referendum pentru continuarea luptei împotriva justiţiei şi asigurarea integrităţii funcţiei publice, este o aiureală, pentru că românii au cu totul alte priorităţi pe agenda zilnică, decât cele dezbătute în presă şi în spaţiul public. După părerea mea, dacă se va organiza referendumul, nu va fi o problemă de validare a temei referendumului, pentru că 90% dintre oameni vor vota pentru continuarea luptei anticorupţie. Şi eu, şi dumneavoastră şi toată lumea îşi doreşte să continue lupta anticorupţie. Este ca şi cum i-ai întreba pe români dacă vor să le crească nivelul de trai şi, la o astfel de întrebare, în mod evident că toţi vor răspunde cu da. Problema va fi la validarea acestui referendum pentru că interesul nu este foarte mare şi avem nevoie de o prezenţă de 30%, adică puţin peste şase milioane de oameni. Este destul de greu să mobilizezi oamenii să vină la vot, pentru o temă care oricum nu prezintă un interes ieşit din comun.

Dacă preşedintele nu va reuşi să mobilizeze şase milioane de oameni la vot, atunci şansele pentru ca el să câştige un nou mandat sunt minime. În opinia mea, scopul acestui referendum este reinventarea preşedintelui şi pregătirea pentru al doilea mandat. Pe trendul pe care preşedintele îl înregistrează de scădere masivă, şansele pentru a obţine un nou mandat, mai ales în condiţiile în care PSD va propune o personalitate, sunt foarte mici. Cu siguranţă analiştii de la Cotroceni au ajuns la aceleaşi concluzii şi acum se încearcă o revigorare a preşedintelui, mai ales că este la jumătatea mandatului. În schimb, dacă preşedintele va reuşi să mobilizeze şase milioane de oameni la vot, atunci şansele ca el să obţină un al doilea mandat sunt foarte mari. PSD, cu oricine ar veni, nu îi va putea face faţă, iar Klaus Iohannis va câştiga al doilea mandat fără probleme.

Evident, interesul PSD va fi să nu potenţeze foarte mult acest referendum, dar nici nu vor putea să zică că oamenii nu trebuie să iasă din casă. Fără electoratul PSD este greu, aproape imposibil să faci pragul de 30% pentru referendum.  Practic, miza acestui referendum cine va obţine funcţia de preşedinte în 2019. Aceasta este marea miză şi toţi actorii implicaţi au înţeles acest lucru", a declarat sociologul Marius Pieleanu, pentru STIRIPESURSE.RO.

Pieleanu atrage atenţia şi asupra consecinţelor pe plan internaţional pe care l-ar putea avea un referendum prin care cetăţenii sunt întrebaţi dacă doresc să lupte împotriva corupţiei şi susţine că "dă rău de tot în ochii observatorilor internaţionali".

Eu v-aş mai atrage atenţia asupra unui aspect. Cum vor privi partenerii internaţionali faptul că România face un referendum pentru continuarea luptei anticorupţie. Lupta anticorupţie este apanajul numărul unu al unui stat democratic, un stat prin menirea lui luptă împotriva corupţiei. Cum se vor uita partenerii internaţionali la România, un stat care trebuie să îşi întrebe cetăţenii prin referendum dacă mai vor sau nu să lupte împotriva corupţiei. Klaus Iohannis riscă foarte mult şi pune România într-o lumină foarte proastă în faţa partenerilor europeni, care de aici încolo s-ar putea să privească cu alţi ochi România. S-ar putea să nu ne mai privească ca pe un stat cu progrese puternice ci ca pe un stat cu problemele similare celor din Africa.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.