Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Şoferii, muncitorii necalificaţi în construcţii şi asistenţii medicali, în topul meseriilor prevăzute de COR

rombadconstruct
clasificarea ocupatiilor din romania cor

Şoferii care efectuează transport rutier de marfă, muncitorii necalificaţi şi asistenţii medicali ocupă primele trei poziţii în ceea ce priveşte numărul de contracte legale de muncă înregistrate la nivelul judeţului Buzău, în baza Clasificării Ocupaţiilor din România (COR), arată o analiză a Inspecţiei Muncii.

Pe primul loc în topul contractelor de muncă încheiate sunt cele din domeniul transportului rutier de marfă.

"Top număr contracte de muncă active la data de referinţă, la nivelul judeţului Buzău, în funcţie de codul COR declarat: Cod COR 833201-conducător auto transport rutier de mărfuri - 2.782 contracte active, 93.1301 - muncitor necalificat la demolarea clădirilor, căptuşeli zidărie, plăci mozaic, faianţă, gresie, parchet - 2.771 contracte active, 222.101 - asistent medical generalist - 2.528 contracte active, 522.101 - vânzător - 2.446 contracte active, 233.002 - profesor în învăţământul gimnazial - 2.290 contracte active. Menţionăm că nu fac obiectul declarării în registru unele categorii de lucrători care sunt însă evidenţiate la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, cum ar fi funcţionarii publici, militarii, personalul din justiţie", informează Inspecţia Muncii, în urma unei solicitări AGERPRES.

Potrivit Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Buzău, numărul mare de contracte de muncă în domeniul transportului rutier de marfă a cunoscut o creştere semnificativă, după perioada pandemiei, atunci când mediul economic a început să îşi revină, iar restricţiile impuse de autorităţi au fost ridicate.

"În ultima perioadă au predominat angajările în HORECA, au predominat structurile profesionale specifice construcţiilor şi am avut şi muncitori necalificaţi. Sigur, sunt 2.700 de contracte în domeniul transporturilor pentru că circulaţia în economie înseamnă transportatorii, cei care aduc materia primă, transportă mărfuri către client. Primii care au fost reactivaţi după pandemie au fost transportatorii", a precizat, pentru AGERPRES, directorul AJOFM Buzău, Ionel Tociu.

Numărul mare de şoferi care activează în domeniul transporturilor este explicat şi din punct de vedere al faptului că judeţul Buzău este unul preponderent agricol şi industrial.

"Probabil că numărul societăţilor din domeniul transportului intern şi extern, poziţia geografică a judeţului, Zona Industrială a municipiului Buzău şi cea agricolă a determinat un număr ridicat de angajări în domeniul transporturilor. După cum ştim, transportul de marfă s-a mutat în ultimii ani de pe calea ferată, pe infrastructura rutieră, de aici şi numărul mare de societăţi şi angajaţi în transporturi", a declarat, pentru AGERPRES, preşedintele Cartel Alfa, Vasile Minică.

Totodată, în topul domeniilor în care au fost identificate cazuri de muncă la negru figurează construcţiile şi comerţul.
Irina p
"În ceea ce priveşte munca nedeclarată identificată de inspectorii de muncă din cadrul ITM Buzău, în judeţ, în primul semestru al anului vă comunicăm că aceasta s-a desfăşurat în principal în domeniul construcţiilor, comerţului şi prestărilor de servicii de curierat", au transmis, pentru AGERPRES, reprezentanţii ITM Buzău.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.