Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sofia strâmbă din nas. 'Prezenţa militară din Marea Neagră trebuie luată de NATO'

Ministrul apărării bulgar, Nikolai Nencev, a declarat miercuri, după prima zi a reuniunii NATO de la Bruxelles, că se aşteaptă ca ţara sa şi România să-şi definească până în decembrie poziţiile cu privire la prezenţa suplimentară a NATO în Marea Neagră, transmite BTA, potrivit agerpres.

'Am fost împotriva intrării în negocieri cu România şi Turcia pe acest subiect. Continui să insist că, dacă o astfel de decizie va fi luată, ea ar trebui să aparţină NATO şi nu să vină de la ţări diferite din Alianţă, şi cred că aşa este corect', le-a declarat Nencev jurnaliştilor bulgari prezenţi la sediul NATO din Bruxelles.

LIBER la vizele de Canada. Belgia a ajuns la un acord cu Valonia şi va semna acordul CETA

Subiectul se află de ceva vreme în discuţie, însă o decizia definitivă lipseşte încă, a mai spus Nencev, precizând şi că a avut o întrevedere cu omologul său român, Mihnea Motoc.

'Poate vom avea o poziţie comună, urmează să ne întâlnim în decembrie pentru a ne clarifica poziţiile', a adăugat ministrul bulgar. El a explicat că mulţi dintre omologii săi au exprimat îngrijorări cu privire la ce se întâmplă în regiunea Mării Negre, solicitând o prezenţă consolidată, sub forma antrenamentelor şi exerciţiilor NATO.

Nencev a mai afirmat că în prima zi a reuniunii de la Bruxelles nu a fost luată nicio decizie, subiectul Mării Negre urmând să se afle în continuare pe agendă.

Pe de altă parte, Bulgaria va participa la brigada multinaţională din România cu un batalion de până la 400 de militari, care nu va fi staţionat permanent, ci va fi implicat în antrenamente şi exerciţii ori de câte ori va fi necesar, a mai indicat oficialul de la Sofia.

El s-a referit şi la interesul arătat de Marea Britanie de a apăra spaţiul aerian al Bulgariei, existând necesitatea unei securităţi întărite în această zonă. În plus, continuă discuţiile cu Polonia, iar Sofia aşteaptă în curând propuneri şi parametri concreţi.

Citeşte şi: Proteste VIOLENTE în Venezuela. Un poliţist a murit şi alţi doi au fost răniţi

Aceasta este o misiune NATO întreprinsă în România şi în alte ţări, şi în care Bulgaria ar putea fi inclusă. 'Putem atinge parametri buni cu Polonia şi Marea Britanie', a comentat Nencev.

Potrivit acestuia, Bulgaria va participa la noua operaţiune a NATO în Mediterana cu o fregată, pe bază rotaţională timp de o lună, de mai multe ori pe an. Întrebat dacă militari bulgari vor fi trimişi să facă parte din batalioanele NATO din ţările baltice, Nencev a declarat că nu a fost formulată nicio cerere în acest sens, iar Bulgaria nu şi-a exprimat o astfel de intenţie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.