Câmpurile din România s-au umplut de 'aur roșu'. Agricultorii s-au reprofilat și cultivă cel mai scump condiment din lume

Autor: Alexandra Pricop

Publicat: 22-10-2025 08:55

Article thumbnail

Sursă foto: pexels.com

Șofranul, cel mai scump condiment din lume, cunoscut pentru aroma sa intensă și prețul ridicat, începe să fie cultivat și pe terenurile din România. Specialiștii și agricultorii români observă cu entuziasm cum această plantă prețioasă se adaptează la condițiile locale, deschizând noi perspective pentru fermieri și restaurante.

Pentru a obține un gram de șofran este nevoie de recoltarea a aproximativ 150-200 de flori, iar prețul acestui condiment poate ajunge la 70-100 de lei per gram. Această valoare face ca șofranul să fie o cultură extrem de profitabilă, iar fermierii din România încep să profite de această oportunitate.

De exemplu, pe o suprafață de un sfert de hectar cultivată în județul Iași se pot recolta anual aproape 700 de grame de șofran uscat, notează ProTV.

Povestea unor fermieri români care au mizat pe șofran

sofran condimente

Irina și Marius Acatrinei sunt doi dintre agricultorii care au investit în această cultură, aducând bulbii din Olanda acum patru ani și creând o plantație pe o suprafață de 1.000 de metri pătrați. Investiția lor inițială de 5.000 de euro a fost recuperată în doar doi ani, iar acum au planuri de extindere a culturilor.

„Obținerea șofranului este un proces laborios, fiind nevoie de o mulțime de flori pentru o cantitate mică de condiment”, explică Irina Acatrinei. Marius adaugă că produsul este vândut în formă pură, iar colaborările cu magazine și restaurante locale sunt în creștere.

Șofranul cultivat în zona Târgu Frumos a intrat deja în meniurile unor restaurante din Iași, unde este folosit în preparate inspirate din bucătăria asiatică.

„Șofranul produs local are o culoare și o aromă comparabile cu cele ale șofranului iranian, considerat unul dintre cele mai bune din lume”, spune Andreea Luca, managerul unui restaurant din Iași.

De asemenea, în județul Suceava există culturi de șofran care ajung pe piețele din Italia, Franța și Austria. Oana Precub, cultivatoare de șofran, afirmă că există cerere atât pentru bulbii de plantă, cât și pentru produsul finit, iar interesul pentru această cultură este în creștere.

Schimbările climatice favorizează cultura

Schimbările climatice favorizează adaptarea unor plante noi în România, inclusiv a șofranului.

Profesorul Teodor Robu de la Universitatea de Științele Vieții din Iași estimează că veniturile pe hectar pot ajunge până la 40.000 de euro, cu un profit net de peste 20.000 de euro.

Google News
Explorează subiectul
Comentează
Articole Similare
Parteneri