Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Soluția avansată de Dan Barna pentru deblocarea 'Fără penali', după scandalul din Senat

Inquam Photos / George Calin
Dan Barna

Liderul USR Dan Barna a declarat miercuri că senatorii partidului nu au participat la ședința de plen unde trebuia să fie votată iniţiativa cetăţenească „Fără penali în funcţii publice” pentru că în cazul în care ar fi fost asigurat cvorumul de prezenţă necesar de 68 de senatori, nu ar fi fost atinse cele 90 de voturi care trebuiau să fie pentru a adopta proiectul. Liderul USR le-a solicitat preşedintelui PSD Marcel Ciolacu şi cel al PNL Ludovic Orban să fie un Biroul permanent în care să fie introdusă distinct iniţiativa pe ordinea de zi într-un plen joi în care parlamentarii să voteze prin apel telefonic, cum s-a întâmplat în multe alte cazuri.

„Au inventat în această dimineaţă obligativitatea de vot fizic care făcea imposibilă atingerea de 90 de voturi. Tocmai de aceea senatorii USR nu au participat la cvorum, pentru că ar fi fost un simulacru. Cerem şi dl Ciolacu şi Orban să susţină organizarea unui Birou permanent să existe un vot distinc pentru Fără penali. Această iniţiativă trebuie să fie votată în această săptămână pentru a putea avea un referendum în 6 decembrie. Românii ne cer şi cer ca acest referendum să fie odată cu parlamentare”, a afirmat Dan Barna, la finalul şedinţei Senatului care nu a avut cvorumul necesar de vot.

Întrebat dacă ar fi fost asigurat cvorumul, dacă intrau în sală senatorii USR şi dădeau o şansă votului, Barna a răspuns: „Nu e vorba de a da o şansă. În sală ar fi fost 68-69 de oameni departe cei 90 necesari şi practic am fi contribuit la această lipsă de voturi necesare. Toţi senatorii din Senat prin vot telefonic ar fi avut ocazia să îşi exprime opinia de vot. Nu vom asuma un astfel de risc şi le cer expres şi domnului Ciolacu şi domnului Orban să dea liber iniţiativei Fără penali. Ştim că de câte ori PSD şi PNL şi-au dorit un demers, acesta a devenit rapid realitate. Mâine dimineaţă când se poate organiza o şedinţă cu vot telefonic la Senat pentru ca această iniţiativă să devină realitate”.

Ședința Senatului a fost închisă din lipsă de cvorum, după ce senatorii USR și PNL au refuzat să intre în sala de plen. USR a cerut acceptarea votului prin telefon, iar liberalii au spus că nu vor ca PSD să aibă din nou majoritate în Biroul Permanent.

„Avem un singur lider prezent în plen, Radu Oprea de la PSD. L-am văzut și pe dl. Fenechiu (Daniel Fenechiu, liderul senatorilor PNL - n.r.), dar nu mai este. Din necesarul de 68 și-au înregistrat prezența 58. Constat că nu avem cvorum și declar ședința închisă”, a spus președintele interima al Senatului, Robert Cazanciuc.

„#festivalulmagariilor. PNL + USR + UDMR nu sunt, iarăși, la serviciu... Sfidarea românilor plătitori ai salariilor distinșilor senatori atinge noi cote... Probabil nu se vor opri aici”, a scris pe Facebook senatorul PSD Lucian Romașcanu.

Senatorii USRau anunțat că nu vor participa la ședința de plen în care se discută inițiativa „Fără penali” dacă nu se acceptă votul prin telefon, potrivit liderului Uniunii, Dan Barna: „Nu vom participa la această mascaradă, pentru că nu există nicio șansă să se adune cele 90 de voturi”.

Totodată, și liberalii au transmis nu vor participa la ședința de plen a Senatului, susținând că social-democrații vor din nou majoritatea în BP pentru a „pune pe ordinea de zi toate atrocitățile de proiecte pe care le visează noapte”, potrivit Alinei Gorghiu.

Pe ordinea de zi a plenului Senatului se aflau numirea unor noi secretari ai Biroului Permanent al Senatului, cererea de reexaminare a legii care prevedea că Legislativul decide data alegerilor parlamentare, precum și inițiativa „Fără penali în funcții publice”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.