Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Soluția compensării reducerii TVA la 19%

PNL cere Guvernului să crească gradul de colectare a TVA de la 58% la 73% pentru a compensa diminuarea TVA la 19%.

Noul Cod fiscal a fost votat azi în Parlament. PNL a votat în favoarea sa. PNL și-a pus amprenta decisiv pe actuala reformă fiscală. Avem un Cod fiscal mai bun decât precedentul. 46 de amendamente ale PNL au fost admise la Codul Fiscal și regret că alte 231 de amendamente ale PNL au fost respinse.

Cel mai important amendament admis aparține PNL: reducerea TVA la 19%. Această măsura poate fi compensată prin creșterea ratei de colectare de la 58% la 73%. Aceasta este ținta pe care PNL o cere instituțiilor responsabile ale Guvernului pentru colectarea TVA din marea evaziune.

Pe scurt, la un consum de 100 de lei și TVA 24% plătim efectiv doar 14 lei. Asta înseamnă grad de colectare efectivă de 58% din TVA. Pentru a menține cei 14 lei încasați la un consum de 100 de lei și TVA 19%, gradul de colectare trebuie să crească la 73% pentru a nu genera un gol bugetar. Se poate! Cu instituții mai puternice și mai responsabile! Este o țintă sub nivelul de colectare efectivă a TVA azi în Bulgaria.

Azi, România este campioana europeană la neîncasarea TVA. Adică avem cea mai mare diferență între TVA care ar trebui încasat și cel efectiv colectat. Concret, România cu o cotă de TVA de 24% încasează circa 8% din PIB. Bulgaria cu o cotă TVA de 20% încasează 9% din PIB. Așadar, cu un TVA mai mic, bulgarii colectează mai mult. Se poate și în România!

Evaziunea fiscală din TVA se ridică la circa 12% din PIB în România. Se poate diminua! Cu instituții mai puternice și mai responsabile! Cu instituții partenere cu cetățeanul, care stimulează conformarea voluntară prin taxe mai mici și povară administrativă fiscală redusă. Cu instituții care nu mai fac cadouri marilor datornici și care luptă cu adevărat cu marea evaziune fiscală.

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.