Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Soluția crizei din Ucraina stă în negocierea pe interesele reale și tangibile ale marilor `actori` de pe scena internațională

arhiva personala
Raluca Roșca

În Europa se desfășoară evenimente pe care probabil puțini își imaginau că le-ar putea trăi în secolul XXI. Aparent evoluția la nivel general, liniștea ultimului deceniu și protecția oferită de tratatele și pactele internaționale nu sunt suficiente pentru a garanta pacea perpetuă pe bătrânul continent.

Ucraina a semnat cererea de aderare în regim de urgență la Uniunea Europeană.

Regulamentul de aderare presupune însă ca tratatul de aderare să fie semnat în unanimitate de către statele membre.

În acest context, președintele Consiliului European Charles Michael a confirmat programarea dezbaterii pe tema aderarării Ucrainei la UE.

Stingerea conflictului armat reprezintă prioritatea numărul unu și este important de analizat în ce măsură punerea în aplicare a normelor internaționale poate conduce realmente la soluționarea conflictului.

Federația Rusă este acuzată că a încălcat principiile dreptului internațional prin săvârșirea crimei de agresiune față de statul suveran și independent Ucraina prin operațiunea militară inițiată în 24 februarie 2022, decizie ce a făcut din cele două state principalii actori al celui mai monitorizat conflict al momentului.

Pe cale de consecință, Ucraina a înaintat Curții Internaționale de Justiție plângerea împotriva Rusiei, cerând conform declarațiilor din spațiul public constatarea interpretării de către Federația Rusă a noțiunii de genocid cu scopul de a justifica operațiunea militară inițiată împotriva Ucrainei. Aceasta din urmă solicită impunerea opririi invaziei lansate de către Rusia pe teritoriul Ucrainei.

O hotărâre favorabilă Ucrainei la CIJ ar deschide aparent calea către posibilitatea sancționării și acuzării oficiale a Federației Ruse și președintelui acesteia pentru crime de război.

Va ajunge președintele Federației Ruse curând în fața Curții Penale Internaționale ?

Conform statutului, în fața Curții Penale Internaționale pot  fi aduși spre judecare autorii crimelor săvârșite pe teritoriul unui stat parte sau autorii cetățeni ai unui stat parte, semnatar al Statutului de la Roma din 17 iulie1998.

Deși Ucraina a recunoscut jurisdicția și Statutul de la Roma al Curții Penale Internaționale nici Rusia, nici Ucraina nu sunt parte a acestuia, așadar jurisdicția Curții față de cauză este limitată.

Concluzionând, chiar și în fața unor dovezi incontestabile, pe termen scurt este puțin probabil ca soluționarea acestei crize să se afle pe masa Curții Penale Internaționale.

un comentariu de Raluca Roșca, avocat

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.