Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Şomajul tehnic forţat, între fantezie şi realitate: Orban riscă să ajungă Boc 2 (surse)

Inquam Photos/ Octav Ganea
Guvern

Anunţul lui Ludovic Orban, cu privire la trimiterea forţată în şomaj tehnic a bugetarilor, câte o jumătate de lună, ar putea rămâne la stadiul de dorinţă. Sau, dacă va deveni realitate, Guvernul s-ar putea confrunta cu un val de procese pierdute, la fel cum a păţit Guvernul Boc după 2010.

Premierul Orban ar dori ca bugetarii care nu sunt implicaţi direct în combaterea epidemiei de coronavirus să stea două săptămâni în şomaj tehnic, alternativ, pentru a se asigura şi activitatea de bază în instituţii. Surse guvernamentale au precizat însă pentru STIRIPESURSE.RO că, din punct de vedere legal, acest lucru nu poate fi făcut.

Angajaţii din instituţiile publice au contracte colective de muncă, iar fără acordul lor nu pot fi trimişi în şomaj tehnic. Consecinţa ar putea fi sute de mii de procese intentate împotriva Guvernului, toate cu şanse bune de a fi câştigate de angajaţii forţaţi să stea în şomaj tehnic.

O alte chestiune care a stârnit dezbateri la nivelul Guvernului este cea a tăierii salariilor demnitarilor. Cum nu există cadru legal pentru o asemenea măsură, Guvernul ar fi expus riscului de a pierde în instanţă sau chiar la CCR.

Mai mult, tăierea salariilor demnitarilor ar aduce o economie de doar 200 de milioane de lei, în condiţiile în care pentru salarii se dau peste 9 miliarde de lei lunar.

Discuţiile pe aceste teme vor continua în Guvern în zilele următoare, iar decizia finală cu privire la ordonanţa de urgenţă anunţată joi de Orban ar urma să se ia luni, mai precizează sursele guvernamentale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.