Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sondaj: 76% dintre refugiaţii ucraineni de peste hotare intenţionează să se întoarcă acasă

Politico
refugiati ucraina

Dintre refugiaţii ucraineni aflaţi în alte ţări gazdă, 76% intenţionează să se întoarcă în locurile de origine, potrivit celui mai recent sondaj realizat de Agenţia Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi (UNHCR) cu privire la profilul şi intenţiile celor strămutaţi în urma războiului, transmite EFE.

De asemenea, refugiaţii din plan intern intenţionează sau doresc să se întoarcă în locurile lor de origine în 82% din cazuri, aproximativ 15% dintre aceştia plănuind să facă acest lucru în următoarele trei luni, potrivit Agerpres.

"Este esenţial ca orice reîntoarcere să fie voluntară, nu forţată sau sub presiune", a declarat de la Kiev, pe cale virtuală, Karolina Lindholm, reprezentantul agenţiei ONU în Ucraina.

Printre principalele obstacole în calea reîntoarcerii, care au fost menţionate de respondenţi, se numără lipsa accesului la servicii de bază precum apa şi electricitatea, la oportunităţi de angajare, locuinţe şi servicii educaţionale.

Lindholm a precizat că activitatea UNHCR în acest context se concentrează pe asistenţa juridică pentru recuperarea documentelor de identitate şi a titlurilor de proprietate, pe repararea locuinţelor şi pe implementarea unor proiecte pilot de case prefabricate.

"Până în prezent, UNHCR a sprijinit repararea a peste 13.000 de locuinţe şi a oferit la peste 240.000 de persoane servicii de asistenţă juridică", a subliniat reprezentantul agenţiei în Ucraina.

Actualizarea UNHCR a arătat că există un interes puternic din partea refugiaţilor de a se întoarce în regiuni precum Cernihiv, în nordul Ucrainei, Mikolaiv, în sudul ţării, sau Harkov.

Totodată, Lindholm a subliniat efectul atacurilor recente, precum cel asupra barajului Kahovka din 6 iunie, care furniza apă pentru sute de mii de oameni şi care este acum "un deşert sub un soare arzător".

"Necesităţile umanitare după distrugerea barajului sunt imense şi necesită cu adevărat sprijinul continuu al comunităţii internaţionale acum şi pe termen lung", a conchis reprezentanta UNHCR.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.