DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

SONDAJ: Atitudinea românilor față de primirea refugiaților

Conform unui sondaj INSCOP realizat în perioada 10-15 septembrie, mai mult de jumătate dintre români cred ca țara noastră nu ar trebui sa primească refugiați și că aceștia nu ar trebui sa se stabilească în România.

Astfel, 56,2% dintre respondenți cred ca România nu ar trebui sa primească refugiați, în timp ce 35,5% cred ca ar trebui sa primească, iar 8,3% au ales varianta 'nu știu sau nu răspund'.

content-image

Dintre cei care cred ca România trebuie sa primeasca refugiati, 82,1% considera ca tara noastra trebuie sa stabileasca singura cota pe care o poate primi, iar 14,6% spun ca ar trebui primit numarul de refugiati cerut de UE, în timp ce procentul non-raspunsurilor a fost de 3,3%.

Potrivit sondajului, 26,5% dintre români ar fi de acord ca refugiatii sa se stabileasca în România, în timp ce 65,3% sustin contrariul. În aceasta chestiune, procentul non-raspunsurilor a fost de 8,2%.

Barometrul arata ca 95,8% dintre români declara ca au auzit de criza refugiatilor din Orientul Mijlociu, 2,2% ca nu au auzit despre aceasta situatie, iar 2% nu stiu sau nu au raspuns.

41,7% dintre respondenti cred ca refugiatii adunati la granitele UE au plecat din tarile lor din cauza razboiului din Orientul Mijlociu, în timp ce 23,4% cred ca este vorba de grupuri care vin cu scopul de a destabiliza Europa, 23,3% ca este vorba de imigranti care vin spre vechiul continent din cauza saraciei din zonele lor de origine. 5,9% cred ca imigrantii sunt, în primul rând, persoane care ar prefera sa traiasca în UE, iar 5,7% nu stiu sau nu raspund la întrebare.

Sondajul mai releva ca 29,5% dintre respondenti sunt de acord ca România ar putea deveni tara de tranzit pentru imigrantii din Orientul Mijlociu în mare si foarte mare masura, în timp ce 22,5% au ales varianta 'nici în mica nici în mare masura', 37% 'în mica si foarte mica masura', iar 11% 'nu stiu sau nu raspund'.

De asemenea, 23,9% dintre români cred în mare si foarte mare masura ca România ar putea deveni tara de destinatie pentru imigranti, 21,8% au optat pentru varianta 'nici în mica nici în mare masura', 44,3% pentru 'în mica si foarte mica masura', iar 10% nu stiu sau nu raspund.

24,4% dintre români ar fi de acord cu stabilirea refugiatilor în localitatea lor, 67,1% si-au exprimat dezacordul, în timp ce procentul non-raspunsurilor este de 8,5%.

Directorul general INSCOP, Darie Cristea, considera ca opinia publica din România are o pozitie conservatoare si prudenta.

'Este o pozitie comuna în statele est-europene membre ale UE, unele dintre acestea fiind chiar mult mai radicale decât România. Adevarul este ca europenii, deci inclusiv românii, nici nu au vazut coerenta si stapânirea situatiei pe care le asteptau de la institutiile europene', arata el.

'Barometrul INSCOP-ADEVARUL despre România' a fost realizat de INSCOP Research la comanda Adevarul în perioada 10-15 septembrie.

Volumul esantionului a fost de 1.085 persoane si este reprezentativ pentru populatia României de 18 ani si peste 18 ani.

Eroarea maxima admisa a datelor este de ? 3%, la un grad de încredere de 95%.

Metoda folosita a fost cea a sondajului de opinie pe baza unui chestionar aplicat de operatorii de interviu la domiciliul respondentilor. Chestionarele au fost aplicate în 40 de judete si în municipiul Bucuresti, într-un total de 85 de localitati.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.