Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SONDAJ CURS Klaus Iohannis domină topul prezidențiabililor, dar Călin Popescu Tăriceanu se desprinde spectaculos

sondaje-de-opinie

Cel mai nou sondaj de CURS de tip OMNIBUS  (perioada 20 septembrie – 1 octombrie) arată o oarecare clarificare în zona prezidențiabililor. Clasamentul se păstrează în linii generale același, față de precendentul studiu din iulie 2018, dar cu elemente care duc spre o limpezire mai clară a opțiunilor respondenților.

Citește și: 'Presa' instituţiilor de forţă: Câţi bani publici sunt cheltuiţi pentru revistele SRI, MApN şi MAI

Numărul celor care au o opțiune clară de vot în cazul în care alegerile prezidențiale ar fi duminica viitoare a ajuns la 67% din repondenți (cu 15% mai puțin față de precedentul studiu).

Se poate observa că deși domină copios clasamentul, avem a face cu o ușoară scădere în dreptul președintelui Klaus Iohannis. El scade față de precedentul studiu cu trei procente și ajunge la cota 40% (scădere cu trei procente față de iulie, dar o creștere de un procent față de aprilie.

El este urmat la distanță de liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, cu doar 29%. De remarcat creșterea spectaculoasă din dreptul președintelui Senatului României (de la 22% în iulie, la 29% în septembrie), un scor mai bine de trei ori mai mare ca propriul partid (vezi AICI) - ceea ce înseamnă că ALDE reprezintă în opțiunea electoratului pur și simplu persoana lui Călin Popescu Tăriceanu.

În cazul președintelui PSD, Liviu Dragnea, deși se înregistrează o ușoară creștere (de doar 3 procente față de studiul din luna iulie - vezi AICI, dar mult sub cota de 22% cât a înregistrat în aprilie - vezi AICI). De remarcat că se află la o cotă de sub jumătate din cât întregistrează aliatul său din ALDE și de mai mult de 3 ori mai puțin decât scorul partidului pe care îl conduce autoritar.

OBSERVAȚIE Tăriceanu are de trei ori mai mult decât ALDE, iar Dragnea de trei ori mai puțin decât PSD.

Fostul premier Dacian Cioloș și-a conservat scorul de 10% (atât a înregistrat și în iulie), dar dublu față de partidul său.

Șefii PMP și al UDMR, Eugen Tomac și Kelemen Hunor și-au păstrat oarecum intențiile de vot anterioare, dar sub intenția de vot a partidelor pe care le conduc.content-image

VEZI AICI OPȚIUNEA ÎN CAZUL PARTIDELOR POLITICE

Studiul CURS de tip Omnibus a avut loc în perioada 20 septembrie – 1 octombrie, cu interviuri realizate la domiciliul celor intervievați. De asemenea, conform casetei tehnice, studiul s-a desfășurat pe un eșantion național de 1067 de persoane, având o eroare statistica de +/- 3% la un nivel de încredere de 95%.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.