Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sondaj - Evreii din România, îngrijorați de creșterea antisemitismului

antisemitism

O treime dintre evreii din România sunt alarmați de riscurile antisemitismului, iar aproape un sfert susțin că au fost victime ale unor remarci antisemite, arată un studiu realizat de Avangarde pentru Institutul „Elie Wiesel”.

Conform sondajului, 71% dintre cei chestionați consideră că există antisemitism în România, iar 23% apreciază că aceste este prezent în „mare măsură”.

De asemenea, 41% consideră că antisemitismul a crescut în ultimii 5 ani. 38% susțin că antisemitismul a rămas la fel, în timp ce 16% apreciază că acesta a scăzut puțin sau foarte puțin.

Studiul arată că între 38% și 68% dintre evreii din România apreciază că antisemitismul este o problemă în viața politică, pe rețelele sociale, în mass media etc.

24% dintre cei chestuionați afirmă că au fost victima unor remarci antisemite, iar 59% spun că acest lucru s-a întâmplat în mediul offline, iar 40% în mediul online. 51% spun că nu au raportat incidentul.

Potrivit sondajului, 14% afirmă că au fost ținta unor acțiuni antisemite, din care cei mai mulți, 51%, au spus că nu au raportat incidentul.

7% dintre cei chestionați au spus că evită să poarte obiecte care ar putea duce la identificarea lor ca evreu, iar 30% spun că fac acest lucru câteodată.

Rezultatele studiului mai arată că 51% consideră că statul protejează evreii în România.

Studiul a fost realizat de Avangarde, în perioada 1 august-1 octombrie 2023, pentru Institutul „Elie Wiesel” în comunitatea evreilor din România, pentru a măsura nivelul de securitate pe care îl resimt și percepțiile cu privire la antisemitism.

Sondajul s-a realizat cu sprijinul Federației Comunităților Evreiești din România, iar interviurile au fost realizate prin metoda face-to-face înainte de atacurile teroriste din sudul Israelului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.