Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sondaj INSCOP: Românii se opun primirii de refugiați

evolutie

INSCOP a publicat date despre opinia românilor în problema migrației conform unui sondaj din perioada 26 noiembrie-2 decembrie.

Conform sondajului, peste 75% din respondenți cred că, "după atacurile teroriste de la Paris", România trebuie să nu mai primească refugiați, în timp ce doar 16% cred că trebuie să primească.

Cifre asemănătoare, ținând cont că întrebările sunt formulate diferit, se regăsesc și în sondajul ARP desfășurat la începutul lui decembrie.

Citiți și: Sondaj ARP: Ce așteptări are populația de la Guvernul Cioloș.

Evoluție

INSCOP publică și o comparație cu datele culese în luna septembrie.

Astfel, 76% cred că România nu ar trebui să primească refugiați în cadrul împărțirii acestora între statele europene, față de doar 56% care aveau această opinie în septembrie.

evo2De asemenea, 80% nu doresc ca refugiații să se stabilească în România (față de 65% în septembrie) și 82% nu sunt de acord ca aceștia să se stabilească în localitatea lor (față de 67% în septembrie).

evo4Și mai interesantă este percepția cauzelor migrației.  33% din români cred că refugiații sunt "grupuri organizate cu scopul de a destabiliza Europa", față de numai 23% care aveau această opinie în septembrie.

evolutie

Cum s-a ajuns aici?

Este tentant să credem că opinia românilor a fost mereu una de respingere a venirii refugiaților. Și totuși, acest lucru nu este 100% adevărat. Un sondaj IRES făcut "la cald" (la finalul lui august) și publicat de  Digi24, arată o primă reacție emoțională pozitivă. În acel moment 60% dintre români erau de acord cu primirea de refugiați în România și doar 24% se opuneau.

Reacțiile de respingere vin după ce într-o primă fază poziția autorităților și a unei părți a presei exprima dezaprobarea primirii de refugiați. Ele se radicalizează apoi, după evenimentele de la Paris.

Puteți citi sondajul integral aici.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.