Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sondaj: Peste un sfert dintre români nu au în plan să plece în vacanţă, în acest an

Forum Grecia
vacanta mare grecia

Mai mult de un sfert dintre români (26,6%) nu vor pleca în vacanţă în acest an, iar dintre cei care totuşi plănuiesc un sejur 38,5% vor aloca un buget de maximum 3.000 de lei/familie, arată rezultatele unui sondaj realizat de CEC Bank, în parteneriat cu comparatorul bancar FinZoom.ro.

Conform cercetării, 37,5% dintre respondenţi afirmă că şi-au redus bugetul pentru concedii în acest an, în timp ce 27% declară că sumele sunt similare cu anul trecut, iar doar 20% au în vara aceasta mai mulţi bani dedicaţi vacanţelor, potrivit Agerpres.

În acelaşi timp, circa 38,5% din totalul celor vor să meargă în concediu au buget de sub 3.000 lei pentru întreaga familie, iar dintre aceştia, aproape 11% se gândesc la o sumă mai mică de 1.000 de lei.

Ponderea celor care sunt mai generoşi cu bugetele de vacanţă şi alocă peste 3.000 de lei este de 35%, dintre care 21,1% plănuiesc să cheltuiască până în 6.000 de lei în vacanţă, 8,1% - între 6.000 şi 10.000 de lei şi doar 5,8% au un buget mai mare de 10.000 de lei pentru concediu.

Totodată, dintre cei care au planuri să plece în vacanţă, peste 49% aleg ca destinaţie România, cu o preferinţă mai ridicată pentru Litoral (26,2%). Aproximativ 20% preferă destinaţiile din străinătate, iar diferenţa (de circa 25%) dintre respondenţi spun că îşi vor face concediul acasă.

Potrivit sursei citate, peste trei sferturi (75,05%) dintre români au spus că au strâns din timp banii pentru concediu (îl vor plăti din economii), 16,5% folosesc tichetele de vacanţă şi primele de la angajator pentru plata unui sejur. La polul opus, 3,52% au în vedere creditele de la bănci pentru plata vacanţei, iar 5% împrumuturile de la prieteni.

Pentru a reduce costurile, 82,24% din totalul celor chestionaţi îşi fac singuri rezervările şi doar 17,76% apelează la o agenţie de voiaj. În plus, 74,84% dintre respondenţi îşi planifică vacanţa din timp şi 25,16% se bazează pe oferte de ultimă oră.

Ca metodă de plată, circa 38% dintre respondenţi se bazează pe plata cash în vacanţe, opţiune care a înregistrat cele mai multe răspunsuri, dar utilizarea cardurilor se află pe un trend crescător: 20,4% vor folosi atât numerar, cât şi carduri, iar peste 18% se bazează exclusiv pe carduri de debit şi credit.

Sondajul privind planificarea vacanţelor a fost realizat online, de FinZoom.ro, la cererea CEC Bank, în luna iunie 2022, pe un eşantion de 1.390 de respondenţi din toată ţara.

CEC Bank a fost fondată în anul 1864 iar în prezent are cea mai extinsă reţea naţională, cu peste 1.000 de sucursale şi unităţi teritoriale şi cu active ce au depăşit 50,4 de miliarde lei, la sfârşitul primului trimestru din 2022.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.