Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sondaj privind corupția din Republica Moldova: Este a doua cea mai răspândită infracțiune

www.cmawebline.org
corruption coruptie

Fenomenul corupției este în scădere în toate sferele de activitate, potrivit sondajului „Victimizarea și gestionarea fenomenului infracționalității în Republica Moldova”.

Flagelul s-a diminuat în special în sectorul medical, educațional și în cel al Poliției de patrulare, transmite presa din Moldova.

Autorii studiului spun că investițiile masive din ultimii ani în combaterea și prevenirea corupției dau roade.

Potrivit datelor sondajului, corupția este a doua cea mai răspândită infracțiune din Republica Moldova.

8% dintre respondenți au afirmat că cel puțin o dată vreun oficial le-a solicitat favoruri pentru soluționarea unei probleme.

Totuși, acest fenomen s-a diminuat.

Sondajul arată că se atestă mult mai puține cazuri de mituire a polițiștilor sau de oferire a plăților neoficiale în instituțiile medicale.

„Dacă în 2009, 17% dintre respondenți spuneau că au dat mită în sectorul medical, în 2021 cifra este de 3,6%. În anul 2009, 8% dintre respondenți spuneau că au dat mită polițiștilor din traficul rutier, acum cifra este de 1,7%”, a precizat Jean Redpath, expertă internațională, autoarea raportului de analiză a datelor statistice. S-a redus și incidența mituirii în sistemul educațional. Dacă în 2009, 8% dintre respondenți spuneau că au dat mită la școală, acum cifra este de 1,1%.

În topul celor mai întâlnite infracțiuni din Republica Moldova, alături de fenomenul corupției, este violența. „8,9% dintre respondenți au spus că au fost victime ale acestei infracțiuni.

Acum 10 ani, persoanele cu venituri mai mari erau mai expuse riscului de a fi victime ale infracționalității. În 2021 se atestă că atât persoanele cu venituri foarte înalte, cât și cele cu venituri foarte mici sunt victime ale infracțiunilor”, a constatat Jean Redpath.

Sondajul a fost realizat cu sprijinul Soros Moldova, pe un eșantion de 4.553 de persoane și are o marjă de eroare de 1,5%. Fundația promovează valorile societății deschise, sprijină democrația și susține ideile inovative.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.