Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sondaj R. Moldova: Se schimbă orientarea geopolitică

UE rusia

Un nou sondaj din Republica Moldova arată o schimbare în orientarea geopolitică a cetățenilor moldoveni. Aceștia consideră Uniunea Europeană ca fiind un partener economic și politic mai important decât Federația Rusă.

Diferența este  (încă) în marja de eroare. Am putea spune deci că diferențele sunt statistic nesemnificative. Ce contează, însă, este că până acum opțiunea spre Est avea câteva procente bune în fața opțiunii spre Vest, indiferent cum se punea întrebarea. Acum aceste procente par să fi dispărut.

content-image

De remarcat este că Uniunea Europeană are un scor scăzut ca amenințare (9% în condițiile în care întrebarea se pare că permite două răspunsuri). În același timp, 28% văd Rusia ca pe o amenințare. România are cel mai mic scor la capitolul amenințare, 7%.

În ceea ce privește scena politică, sondajul relevă în continuare un partid socialist puternic și o opoziție relativ slabă și divizată.

content-image

Procentele de mai sus sunt date, după obiceiul moldovenesc, în întreg eșantionul. Dacă am calcula, precum în România, numai între ceic e au o opțiune, ar reieși că Partidul Socialist, de exemplu, ar avea peste 40%.

Vorbind despre acest sondaj Cristian Hrițuc a subliniat și el problemele opoziției.

"La acest moment, putem observa că Andrei Năstase s-a erodat foarte mult și devine o piatră de moară pentru Maia Sandu. Strategii Maiei vor trebui să analizeze ce bloc electoral vor face. Asocierea cu partidul lui Filat, dar și cu Năstase, ar putea aduce pierderi de voturi.  Momentan, PLDM și Năstase reprezintă vulnerabilități, reprezintă puncte negative. Acest sondaj trage un nou semn de alarmă, că partidele de dreapta, pro europene, trebuie să termine cu războaiele și să găsească soluții pentru a mobiliza electoratul de dreapta, să înceteze să-l divizeze și să îngroașe numărul nehotărâților sau al celor care s-au săturat de aceste războaie și nu vor merge la vot. Toate sondajele din ultima perioadă au arătat că războaiele politice erodează substanțial eșichierul de dreapta, în timp ce Dodon și PSRM zburda în liniște pe stânga, unde e o pace totală", a spus Cristian Hrițuc pentru Deschide.md.

Controverse metodologice

Acest sondaj face parte dintr-o serie mai largă iar valul precedent a fost criticat pentru procentul neobișnuit de cetățeni optimiști din Republica Moldova. Putem vedea problema în graficul de mai jos unde vedem un vârf neobișnuit de încredere în direcția în care merge țara manifestându-se în luna martie a acestui an. Dar cifrele din acest val al studiului sunt mai scăzute și mai realiste.

content-image

De asemenea, surse din piața moldovenească ne-a confirmat că rezultatele valului curent sunt mai apropiate de propriile lor măsurători decât cele din valul trecut. În sfârșit alte sondaje publice dau măsurători asemănătoare în ceea ce privește scorurile politice.

Citiți și: SONDAJ Republica Moldova: Cetățenii continuă să privească spre EST

 

Cântărind toate acestea am decis că este mai bine să atragem atenția cititorilor noștri asupra acestui sondaj și asupra realinierii geopolitice la nivel de mase pe care el o sugerează.

Citați sondajul integral aici aici.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.