Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sondaj: Scoţienii, favorabili la limită rămânerii în Regatul Unit

Scotia

Alegătorii scoţieni rămân divizaţi cu privire la independenţa naţiunii lor, numărul celor care se opun unui astfel de proiect depăşindu-l pe cel al susţinătorilor unei desprinderi de Regatul Unit, potrivit unui sondaj publicat joi, la două zile după ce guvernul scoţian a anunţat un proiect de referendum în 2023, relatează AFP.

"Dacă mâine s-ar organiza un referendum, 44% dintre scoţieni afirmă că ar vota 'da', în timp ce 46% spun că ar vota 'nu', iar 10% sunt indecişi", a anunţat institutul Savanta ComRes, care a realizat sondajul pentru ziarul The Scotsman.

"Dacă îi eliminăm pe cei din urmă, am obţine o intenţie de vot generală de 51% pentru 'nu' şi de 49% pentru 'da'', a precizat sursa citată.

În opinia lui Chris Hopkins, director de cercetare politică la Savanta ComRes, acest ultim sondaj "serveşte doar să evidenţieze diviziunea alegătorilor scoţieni", potrivit Agerpres.ro.

Premierul scoţian Nicola Sturgeon a anunţat marţi că doreşte să organizeze un referendum "consultativ" privind independenţa naţiunii britanice în octombrie 2023, în pofida opoziţiei ferme a guvernului britanic de a autoriza acest vot.

Scoţienii au fost deja consultaţi pe această temă în 2014 şi au votat în proporţie de 55% pentru rămânerea în Regatul Unit.

Bazându-se pe rezultatul votului, premierul britanic Boris Johnson susţine că un astfel de referendum nu poate avea loc decât "o dată într-o generaţie".

Formaţiunea pro-independenţă Partidul Naţional Scoţian (SNP) consideră însă că Brexitul a schimbat datele problemei, scoţienii votând împotriva acestuia în proporţie de 62%. Scopul SNP este ca Scoţia să adere la Uniunea Europeana ca stat independent.

Nicola Sturgeon a precizat că a cerut Curţii supreme să decidă dacă Parlamentul scoţian are puterea de a legifera pentru a organiza acest referendum fără acordul Londrei.

În cazul unei înfrângeri în instanţă, Nicola Sturgeon, lidera SNP, a avertizat că va folosi viitoarele alegeri legislative, programate pentru 2024, drept un "referendum de facto", iar partidul ei va face campanie doar asupra unei singure chestiuni: "Scoţia trebuie să devină o ţară independentă?".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.