Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sondaj - Se prăbușește încrederea în justiția din SUA: interzicerea avortului generează un mare val America

The Guardian
curtea suprema sua

Majoritatea americanilor au o opinie negativă cu privire la decizia Curţii Supreme de săptămâna trecută de a anula decizia Roe v. Wade care recunoştea dreptul la avort, conform rezultatelor unui sondaj Reuters/Ipsos date publicităţii marţi, informează Reuters.

Sondajul de opinie realizat timp de două zile a constatat că 57% dintre americani au o părere nefavorabilă despre instanţa superioară a SUA, pe care 43% o percep favorabil, informează Agerpres. 

Aceasta pune opiniile despre Curtea Supremă, instituţie concepută ca entitate nepartizană, la egalitate cu opiniile americanilor despre Congres, care este perceput în mod negativ de mult timp de către populaţie. Marchează, de asemenea, o schimbare semnificativă faţă de un sondaj Reuters/Ipsos realizat în perioada 6-7 iunie, care indica faptul că 48% din americani aveau o părere nefavorabilă, faţă de 52%, care aveau o opinie favorabilă.

Aproximativ 27% dintre respondenţi au avut o părere foarte nefavorabilă despre instanţă, în creştere faţă de 14%, procentul de la începutul lunii.

Această schimbare a fost determinată aproape în întregime de creşterea opiniilor nefavorabile în rândul democraţilor, care adesea susţin mai mult dreptul la avort decât republicanii.

Un procent de 60% din democraţi au spus că au o părere mai puţin favorabilă despre Curtea Supremă decât în urmă cu şase luni, comparativ cu 23% dintre republicani.

Aproximativ 55% dintre americani cred că avortul ar trebui să fie legal în toate sau în majoritatea cazurilor, potrivit unui sondaj separat, realizat luni şi marţi de Ipsos.

Ambele sondaje au fost efectuate online, în limba engleză, pe întreg teritoriul SUA. Fiecare a adunat răspunsuri de la 1.005 adulţi, cu o marjă de eroare de 4%.

Curtea Supremă, dominată de conservatori, a anulat vineri hotărârea Roe v. Wade din 1973 care recunoaştea dreptul constituţional la avort al femeilor. Decizia, salutată de activiştii conservatori ca o mare victorie, va schimba dramatic viaţa a milioane de femei din SUA, notează Reuters.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.