Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SONDAJ - Topul rușinos în care România este pe primul loc în UE

oameni

România este pe primul loc în Europa într-un domeniu deloc fericit. Potrivit unui sondaj realizat de YouGov în 12 țări, românii sunt cei mai receptivi europeni la politici populiste. 82% dintre români au opinii politice autoritarist-populiste. Paradoxal, în ciuda atitudinilor populiste, românii continuă să fie pro-UE.

"Populismul autoritar ar putea deveni fenomenul politic care va defini următorul deceniu", avertizează Joe Twyman, directorul departamentului de studii politice și sociale al institutului britanic de cercetare YouGov pe site-ul Yougov.co.uk.

Vezi și: SURSE - Strategia PNL: surprize mari în campanie

Pe locul doi în topul populismului se află Polonia (78%) și Franța (63%). În Olanda, Finlanda, Danemarca, Marea Britanie și Italia, aproximativ jumătate dintre respondenți au simpatii populiste. În Spania și Suedia, aproximativ o treime dintre respondenți și-au manifestat susținerea pentru politici populiste. Cel mai puțin receptivi la populism sunt cetățenii din Lituania și Germania.

În ceea ce privește atitudinea față de UE, YouGov relevă o diferență majoră dintre România și celelalte țări europene în care a fost efectuat sondajul: Românii cu simpatii populiste s-au pronunțat în același timp în favoarea Uniunii Europene. La polul opus se află Marea Britanie unde majoritatea celor care s-au pronunțat în favoarea politicilor populiste resping Uniunea Europeană și susțin Brexit-ul, ieșirea din UE.

Citește și: VIDEO - Guvernul tehnocrat aruncă în aer alegerile: LOVITURA lui Dacian Cioloș

content-image

Pentru a identifica grupurile cu atitudini autoritarist-populiste, autorii cercetării sociologice au folosit o serie de variabile precum atitudinile împotriva drepturilor omului, anti-UE, anti-imigrație, în favoarea unei politici externe dure. Sondajul a fost realizat în septembrie 2016, pentru conferința anuală YouGov-Cambridge.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.