Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sondajul care dă fiori Moscovei: majoritatea europenilor au fost în favoarea aderării Ucrainei la UE

Wikipedia
ucraina steag drapel

Rezidenții unui număr de țări europene mari susțin posibilitatea aderării Ucrainei la UE, dar nu sunt de acord cu privire la cât de curând ar trebui să se întâmple acest lucru, potrivit unui sondaj citat de Politico miercuri.

Sondajul a fost realizat în șase țări UE. Participanții la sondaj au fost rugați să răspundă la întrebarea: „Credeți că Ucraina ar trebui admisă ca membru al UE?”. Cea mai mare proporție dintre cei care susțin aderarea Ucrainei la UE revine Spaniei. 53% dintre cei chestionați acolo cred că Ucraina ar trebui acceptată imediat, încă 23% - în câțiva ani. 13% dintre respondenți nu s-au hotărât asupra unui răspuns, iar 11% s-au opus apartenenței sale la Uniunea Europeană.

Majoritatea locuitorilor Germaniei (63%) și Greciei (54%) au spus, de asemenea, că Ucraina ar trebui să fie admisă în UE. Cu toate acestea, 41% dintre respondenții din Germania și 33% dintre respondenții din Grecia nu văd nevoia să facă acest lucru imediat. De asemenea, 24% în Germania și 39% în Grecia nu susțin aderarea Ucrainei la UE, restul respondenților nu s-au putut decide asupra părerii lor pe această temă.

Ponderea rezidenților Franței, Țărilor de Jos și Italiei care sunt în favoarea aderării Ucrainei la UE este puțin mai mică de jumătate. De exemplu, în Franța, 25% dintre respondenți susțin procedura imediată de aderare a Ucrainei la UE, 24% - în câțiva ani. Restul nu s-au hotărât asupra răspunsului (24%) sau se opun (27%).

În Țările de Jos și Italia, aderarea imediată a Ucrainei la UE este susținută de 12%, respectiv 19% dintre respondenți, după ceva timp - 34% și, respectiv, 26%. Nu sprijină acest lucru în Olanda 29%, în Italia - 28%. De asemenea, 25% din Țările de Jos și 27% din Italia nu au putut răspunde la întrebare.

Vezi și: Președintele Ucrainei dă vești bune de la negocieri: 'Pozițiile sună deja mai realiste'

În plus, participanții la sondaj au fost rugați să-și exprime părerea cu privire la necesitatea creării propriei armate europene. „Pentru” o astfel de inițiativă sunt 63% dintre locuitorii Greciei, 51% dintre rezidenții din Franța și Spania, 36% - în Germania, 35% - în Italia, 27% - în Țările de Jos. În același timp, se observă că indicatorul de sprijin pentru ideea de a-ți crea propria armată UE a crescut în toate cele șase țări în ultima lună.

Vezi și: Declarațiile lui Zelenski sugerează o potențială deschidere față de o înțelegere cu rușii (analiză BBC)

Sondajul a fost realizat în șase țări UE - Spania, Italia, Franța, Germania, Grecia și Țările de Jos. Aproximativ 1.000 de persoane au participat la sondaj în fiecare țară. Sondajul a fost realizat în perioada 8-11 martie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.