Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Soprana de culoare Christiane Eda-Pierre a murit la 88 de ani

www.gazetadenavodari.ro
doliu, lumânare

Soprana Christiane Eda-Pierre, prima cântăreaţă de operă franceză de culoare care a avut o carieră internaţională de anvergură, a murit la vârsta de 88 de ani, a anunţat luni familia ei, relatează AFP potrivit Agerpres.

Născută în 1932 în Fort-de-France în Martinica (Antilele Franceze), Christiane Eda-Pierre a murit duminică din cauze naturale în locuinţa ei din Deux-Sevres, în centrul-vestul Franţei.

Soprană cu un repertoriu variat, care a cântat pe scenele celor mai mari opere din lume, de la Opera din Paris până la New York, Londra sau Viena, Christiane Eda-Pierre a triumfat în 1977 în "Povestirile lui Hoffmann" de Jacques Offenbach, pusă în scenă de Patrice Chéreau.

Născută într-o familie de intelectuali, ea a învăţat la o vârstă fragedă solfegiul de la mama ei, profesoară de pian.

"Primul său contact cu opera a fost datorită bunicului ei care cunoştea toate ariile lirice graţie trupelor care făceau un du-te-vino între Europa şi Statele Unite şi care se opreau pentru a performa în Saint-Pierre sau Fort-de-France", a declarat biograful său Catherine Marceline, a cărei carte "Christiane Eda-Pierre, o viaţă de excelenţă", a apărut în 2019.

Ea a ajuns la Paris la sfârşitul anilor '50 pentru a studia pianul, însă a fost prezentată la Conservator de Charles Panzéra, un mare bariton elveţian.

"Am făcut ochii mari pentru că mi-am spus 'eu, o femeie de culoare, să merg la Conservator, nu se poate' ", a afirmat ea într-un podcast difuzat în 2013 de Qobuz.

Christiane Eda-Pierre a fost prima cântăreaţă franceză de culoare care a făcut o carieră internaţională de anvergură şi care a susţinut reprezentarea artiştilor de culoare în toate formele de artă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.