Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SOR și Enel au lansat o aplicație unică în Europa pentru realizarea recensământului berzelor albe din România

barza

Societatea Ornitologică Română (SOR) împreună cu companiile Enel din România au lansat joi o aplicație unică în Europa, cu ajutorul căreia se va realiza recensământul berzelor albe din țară.

Conform unui comunicat al Enel remis, joi, Agerpres, proiectul pilot de numărare a berzelor albe "Uite barza" se va desfășura în perioada iulie — august 2017, cu scopul de a realiza un recensământ periodic și o evaluare corectă a populației de berze albe din România. Aplicația lansată de SOR este disponibilă tuturor utilizatorilor de telefoane mobile smartphone care vor să se implice în protejarea acestei specii de păsări.

Potrivit sursei citate, barza albă folosește ca suport pentru cuib stâlpii rețelelor de electricitate și acoperișurile caselor, electrocutarea fiind una dintre amenințările ce afectează această specie în zonele în care au cuiburi. Proiectul are ca scop identificarea zonelor cu potențial ridicat de pericol prin electrocutare pentru berze, astfel încât companiile de distribuție din cadrul Enel să poată lua măsuri pentru protejarea păsărilor, dar și a rețelelor electrice, precum montarea de suporturi pentru cuiburi sau izolatoare de linii electrice.

"Barza albă este o specie protejată, iar primul pas pentru a o ajuta este identificarea numărului exact de perechi care au cuiburi și a puilor lor. Prin parteneriatul cu Enel, SOR va colecta date riguroase privind cuibăritul berzei albe în România, prin implicarea specialiștilor Enel de pe teren, dar și a publicului larg care va folosi aplicația mobilă. De asemenea, aceste măsuri vizează și confortul consumatorilor, prin reducerea avariilor și a intervențiilor în rețea cauzate de prezența păsărilor. Pe lângă participarea activă la recensământul berzelor, angajații E-Distribuție vor face și o analiză a situației stâlpilor de joasă tensiune din mai multe localități din județele Tulcea, Constanța, Ialomița, Călărași și Giurgiu", se spune în comunicat.

Aplicația poate fi decărcată de la adresa: http://www.sor.ro/Uite-Barza. Din 2010 și până în prezent, companiile de distribuție ale Enel în România, au instalat pe stâlpii de electricitate 654 de suporturi pentru cuiburile de barză și peste 3.800 de teci electroizolante, pentru protejarea păsărilor și reducerea întreruperilor cauzate de acestea, conform sursei citate. Populația estimată de berze albe este cuprinsă între 180.000 — 220.000 perechi în Europa, în timp ce în România, numărul lor a fost estimat la 4.000—5.000 de perechi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.