Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sora lui Kim Jon Un a explodat, după acordul dintre SUA și Coreea de Sud: Biden, un om bătrân, fără viitor

The Straits Time
Kim Yo Jong

Coreea de Nord denunţă sâmbătă un acord încheiat de Coreea de Sud cu Statele Unite miercuri - ”Declaraţia de Washington” -, care le consolidează în mod considerabil cooperarea în domeniul apărării, inclusiv disuasiunea nucleară, iar influenta soră a dictatorului Kim Jong Un, Kim Yo Jong, ameninţă că acesta nu poate conduce decât la ”un pericol mai mare”, relatează AFP.

Washingtonul şi Seulul au avertizat miercuri Phenianul, în cursul unei vizite a preşedintelui sud-coreean Yoon Suk Yeol în Statele Unite, împotriva oricărui atac nuclear, care ar antrena o ripostă care va ”pune capăt” regimului lui Kim Jong Un, informează News.ro.

Acest acord ”va contribui numai la expunerea la un pericol şi mai mare a păcii şi securităţii în Asia de Nord-Est şi în lume şi este, aşadar, o acţiune care nu este în niciun caz binevenită”, a declarat Kim Yo Jong, citată sâmbătă de agenţia oficială nord-coreeană de presă KCNA.

Coreea de Nord este convinsă de necesitatea ”perfecţionării şi mai mult” a programului său de disuasiune nucleară, a subliniat ea.

”Cu cât mai mult se încăpăţânează inamicii să organizeze exerciţii nucleare, cu atât mai mult ei desfăşoară armament nuclear în apropierea peninsulei coreene şi cu atât mai mult exercitarea dreptului nostru la autoapărare va avea loc în mod mai direct”, ameninţă ea,

Yoon Suk Yeol şi omologul său american Joe Biden au adoptat miercuri ”Declaraţia de la Washington”, care le consolidează în mod considerabil cooperarea în domeniul apărării, inclusiv nuclear.

Ce prevede acordul SUA-Coreea de Sud

Între măsurile decise în cadrul acestui acord se află escala unui submarin nuclear lansator de rachete în Coreea de Sud, pentru prima oară după 40 de ani.

Washingtonul şi Seulul şi-au consolidat cooperarea în domeniul apărării şi au organizat vaste manevre militare comune.

Criticile lui Joe Biden la adresa Phenianului sunt ”absurde (...) din partea (unei) persoane foarte bătrâne”, consideră Kim Yo Jong.

Joe Biden, în vârstă de 80 de ani, ”nu este deloc capabil să-şi asume această responsabilitate”, apreciază ea.

El este un ”om bătrân, fără viitor”, subliniază ea.

”Pentru el este prea mult să-şi termine cei doi ani care i-au mai rămas din manat”, apreciază sora dictatorului Kim Jong Un.

Ea l-a catalogat pe Yoon Suk Yeok drept un ”imbecil”.

Oficialii nord-coreeni sunt obişnuiţii unor insulte şi declaraţii tăioase împotriva liderilor străini.

În 2017, într-un schimb de replici jignitoare pe Twitter şi prin presa de stat, Kim Jong Un l-a tratat drept un ”ramolit” pe preşedintele american de atunci, Donald Trump.

Ministerul sud-coreean al Unificării a condamnat declaraţiile ”lunatice” ale lui Kim Yo Jong, care-i reflectă ”nervozitatea şi frustrarea din cauza consolidării drastice a disuasiunii nucleare a alianţei americano-coreene”.

Acest minister, însărcinat cu relaţiile intercoreene, apreciază că ”limbajul grosolan” al Phenianului demonstrează ”nivelul slab al Nordului”.

Declaraţiile lui Kim Yo Jong sugerează că tensiunile militare din peninsula coreeană ”s-ar putea intensifica în mod considerabil şi atinge un nivel similar celui din 2017”, declară AFP Cheong Seong-chang, de la centrul de Studii Nord-Coreene al Institutului Sejong.

Declaraţiile surorii lui Kim Jong Un constituie un ”protest aprig” al Phenianului faţă de declaraţiile lui Joe Biden potrivit cărora ”Nordul îşi va afla sfârşitul regimului, dacă comite un atac nuclear”, apreciază el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.