Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sora lui Kim Jong Un amenință cu 'o criză de securitate fatală'

guim.co.uk
Coreea de Nord Kim Jong Un

Influenta soră a liderului nord-coreean Kim Jong Un a criticat Consiliul de Securitate al ONU pe care l-a acuzat de "standarde duble", după o reuniune privind lansarea unei rachete balistice intercontinentale (ICBM) nord-coreene, a relatat marţi presa de stat, conform France Presse, scrie Agerpres.

Coreea de Nord a lansat vineri o rachetă balistică intercontinentală, ceea ce a determinat Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite să se reunească luni la New York pentru a discuta situaţia din peninsula coreeană.

Sora lui Kim Jong Un, Yo Jong, a acuzat Consiliul de Securitate că închide ochii la "exerciţiile militare foarte periculoase" ale Seulului şi Washingtonului şi la "cursa lor lacomă pentru înarmare", într-un comunicat oficial transmis de agenţia de presă nord-coreeană KCNA.

"Este vorba în mod evident de aplicarea (principiului) standardelor duble", a declarat ea, adăugând că SUA împing peninsula coreeană într-o "nouă fază de criză" şi a avertizat cu privire la "un răspuns mai puternic".

''Cu cât vor vorbi mai mult împotriva RPDC (Republica Populară Democrată Coreeană, denumirea oficială a Coreei de Nord - n.e.), cu atât mai mult se vor confrunta cu o criză de securitate fatală", a avertizat Yo Jong.

Liderul nord-coreean Kim Jong Un a supervizat lansarea de vineri a rachetei Hwasong-17, supranumită "racheta monstru" de către analiştii militari, potrivit KCNA. Armata sud-coreană a informat că racheta a parcurs 1.000 km la o altitudine de 6.100 km, ceea ce este un pic mai puţin decât Hwasong-17 pe care Pyongyangul a declarat că a lansat-o pe 24 martie.

Coreea de Nord a acuzat în repetate rânduri că tirurile au fost provocate de manevrele americano-sud-coreene, pe care le consideră provocatoare şi agresive.

Seulul şi Washingtonul avertizează de luni de zile că Phenianul se pregăteşte să efectueze un test nuclear, care ar fi al şaptelea.

La testul de vineri ar fi asistat şi o fiică a liderului nord-coreean. Presa nord-coreeană a arătat-o pe această fată pentru prima dată sâmbăta trecută în imagini de la testul efectuat cu o zi înainte, explicând doar că Jong-un a supervizat lansarea ''împreună cu fiica şi soţia sa iubită'', fără a oferi alte detalii.

Serviciul de spionaj sud-coreean crede că această fată, care se numeşte Kim Ju-ae, este fiica mijlocie a lui Kim Jong-un din căsătoria cu prima doamnă Ri Sol-ju, a declarat marţi presei deputatul Yoo Sang Beom, membru al Partidului Puterii Poporului aflat la guvernare şi membru al comisiei parlamentare pentru controlul Serviciului Naţional de Informaţii, potrivit Kyodo.

Fotografiile arată o fetiţă în halat alb care îşi ascultă tatăl în timp ce acesta dă instrucţiuni oficialilor, priveşte alături de Kim cum decolează racheta sau se plimbă de mână cu el lângă lansatorul rachetei. Duminică, televiziunea de stat KCTV a difuzat imagini suplimentare cu fetiţa alături de tatăl şi mama ei în timpul lansării.

Mass-media din Coreea de Nord relatează rareori despre rudele apropiate ale dinastiei Kim, care conduce ţara cu o mână de fier din anii 1940, iar fata nu a făcut excepţie, propaganda nerecunoscând până acum nici măcar existenţa ei, scrie EFE.

Kim Jong-un ar avea trei copii, un fiu care s-a născut în 2010, Kim Ju Ae născută în 2013 şi un al treilea născut în 2017, conform serviciilor secrete sud-coreene.

După una dintre extravagantele sale vizite în Coreea de Nord pentru a se întâlni cu Kim Jong-un, fostul baschetbalist american Dennis Rodman a declarat public în 2013 că a ţinut-o în braţe pe "fiica lui, Ju-ae", un bebeluş la acea vreme, aminteşte EFE.

Mulţi analişti au subliniat că fetiţa din fotografii, dacă este Ju-ae, este foarte înaltă pentru un copil de 10 ani.

Cu toate acestea, deputatul Yoo a declarat marţi că Serviciul Naţional de Informaţii de la Seul ''şi-a confirmat convingerea că ea este Ju-ae, deoarece informaţiile existente (despre ea) indicau deja că este o fată mai înaltă decât în mod normal".

Parlamentarul a adăugat că Serviciul Naţional de Informaţii sud-coreean consideră că decizia de a o prezenta pare a fi o intenţie a regimului de a face cunoscut poporului că programul nuclear şi de rachete are ca scop protejarea generaţiilor viitoare de nord-coreeni.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.