Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sorin Cîmpeanu, vicepreședinte al Senatului României: Sprijinim deplin Ucraina în ceea ce privește agenda de integrare europeană

Senatul Romaniei
Sorin Cimpeanu Olha Stefanishyna

Ucraina desfășoară pe toate palierele în aceste zile în țările UE, inclusiv în România, o diplomație intensivă pentru lobby în vederea unei decizii favorabile la Consiliul European de săptămâna viitoare pentru deschiderea negocierilor de aderare la UE. În România a sosit o delegație condusă de Olha Stefanishyna, Viceprim-ministru pentru integrarea europeană și euro-atlantică a Ucrainei. Ea a avut o întâlnire în Parlamentul României unde a fost asigurată că România sprijină deplin parcursul european al Ucrainei:

”În data de 8 decembrie a.c. a avut loc întrevederea senatorilor Sorin Cîmpeanu, vicepreședinte al Senatului României, Titus Corlățean, președintele Comisiei pentru politică externă a Senatului și Roberta Alma Anastase, secretar în cadrul Biroului Permanent al Senatului cu delegația guvernului Ucrainei condusă de Olha Stefanishyna, Viceprim-ministru pentru integrarea europeană și euro-atlantică a Ucrainei.

content-image

Vizita are loc în contextul în contextul intensificării de către partea ucraineană a eforturilor diplomatice pentru obținerea unei decizii de deschidere a negocierilor de aderare la Uniunea Europeană la următoarea reuniune a Consiliului European (14 - 15 decembrie 2023).

Partea română a salutat recentul Pachet privind Extinderea publicat de Comisia Europeană. Acesta reconfirmă progresele înregistrate de Ucraina în implementarea reformelor necesare pentru a avansa pe calea europeană. Statul român susține decizia istorică a Uniunii Europene de a deschide negocierile de aderare cu Ucraina și Republica Moldova până la finalul anului 2023. Această decizie reconfirmă viziunea strategică a UE și oferă un semnal de sprijin pentru societățile ambelor țări. România a făcut pași concreți în acest sens prin adoptarea de către Parlamentul României a Rezoluției privind perspectiva europeană a Republicii Moldova, Ucrainei, Georgiei și Balcanilor de Vest, care sprijină adoptarea unei decizii pozitive a Consiliului European.

Senatorul Titus Corlățean a întărit că adoptarea concluziilor Consiliului Uniunii Europene din 15 decembrie 2023 privind extinderea UE și propunerea de începere a negocierilor formale de aderare cu Republica Moldova și Ucraina, precum și acordarea statutului de candidat Georgiei sunt foarte importante pentru România.

Senatorul Sorin Cîmpeanu a reconfirmat deplina disponibilitate a Parlamentului României de a sprijini Ucraina în ceea ce privește agenda de integrare europeană, de a coopera și oferi sprijin concret Radei Supreme a Ucrainei, inclusiv prin împărtășirea lecțiilor învățate din propriul proces de aderare.

content-image

Senatorul Roberta Anastase a exprimat disponibilitatea părții române de a pune la dispoziția Ucrainei expertiza sa în domeniul elaborării și implementării cadrului legislativ cu privire la drepturilor minorităților, astfel încât Ucraina să continue dezvoltarea legislației sale în acest domeniu, dar și să inregistreze progrese în aplicarea acesteia.

Doamna Viceprim-ministru pentru integrarea europeană și euro-atlantică a Ucrainei, Olha Stefanishyna, a anunțat că în timp ce întrevederea avea loc, în Rada Supremă a Ucrainei se afla în procedură de vot introducerea unor amendamente menite să clarifice statutul minorităților naționale.

În privința războiului din Ucraina partea română a subliniat că politica externă a României se bazează în continuare pe respectarea principiului multilateralismului, a dreptului internațional, integrității teritoriale, valorilor democratice, predictibilității, stabilității, soluționării pașnice a diferendelor și respectiv, precum și cel al nerecurgerii la forță.

În încheiere, senatorul Sorin Cîmpeanu, vicepreședintele Senatului României, a înmânat o Invitație E.S. dl. Ihor Prokopchuk, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Ucrainei în România, adresată de Cristian – Augustin – Niculescu – Țăgârlaș, președintele Comisiei juridice, de numiri, disciplină, imunități și validări, pentru ca membrii ai Comitetului Radei Supreme a Ucrainei să participe la o trilaterală de lucru, împreună cu colegii din România și Republica Moldova.”, se spune în comunicatul Senatului României remis redacției.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.