Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sorin Grindeanu anunță implementarea tehnologiei 5G în România: când va intra pe piață

lemondeinformatique.fr
5g

Președintele ANCOM, Sorin Grindeanu, a justificat, miercuri, de ce licitația pentru frecvențele destinate tehnologiei 5G va fi organizată la jumătatea anului 2019: licitația pentru spectrul de utilizare a tehnologiei 4G din 2012 a adus bugetului de stat 700 de milioane de euro.

Citește și: Victorie URIAȘĂ pentru Klaus Iohannis, la Curtea Constituțională: înfrângere pentru PSD

„În a doua jumătate a anului viitor, vom ține licitația (n.red. - pentru frecvențele 5G). Este predicția noastră că acea perioadă este cea mai potrivită, astfel încât statul roman să câștige cei mai mulți bani. Nu sunt bani care vor intra în bugetul ANCOM, ci direct în bugetul de stat, de aceea suntem și foarte atenți. Licitația pe 4G este un exemplu pozitiv, atunci statul a câștigat 700 de milioane de euro”, a declarat Sorin Grindeanu, președintele Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Comunicațiilor (ANCOM), în cadrul Comisiei de IT&C de la Camera Deputaților.

Suma obținută se apropie de cea estimată de Autoritate, de 682 de milioane de euro. ANCOM a organizat licitația pentru utilizarea spectrului de tehnologie 4G în a doua jumătate a anului 2012. Atunci, cinci operatori telecom şi-au adjudecat 485 de MHz în benzile de 800 MHz, 900 MHz, 1800 MHz şi 2600 MHz, frecvenţe radio destinate comunicaţiilor mobile de voce şi internet de bandă largă. Operatorii au fost: Cosmote Romanian Mobile Telecommunications, Orange, RCS&RDS, Vodafone România și 2K Telecom.

Președintele ANCOM a precizat că pregătirea pentru licitații nu ține doar de Autoritate, ci și de anumite acorduri ce trebuie încheiate cu țările vecine. „Este o problemă comună la granița cu Ucraina, anumite frecvențe care vrem să fie folosite pentru 5G, în Ucraina sunt folosite în alte scopuri, adică militar. Ungaria are aceași problemă, la fel și Polonia. Eu zic că suntem pe drumul cel bun, astfel încât calendarul pe care ni l-am propus, să putem să ne ținem de el. Legat de spectrul STS suntem în grafic”, a dăugat reprezentantul ANCOM.

Licitația pentru frecvențele destinate tehnologiei 5G va fi organizată în 2019, în baza calendarului dezbătut de ANCOM împreună cu industria, în cadrul unei ședințe a Consiliului Consultativ, licitația urmând să se încheie în decembrie 2019, informează un comunicat ANCOM.

La jumătatea lunii iulie a avut loc o ședință a Consiliului Consultativ, în urma căruia s-a făcut public că licitația pentru frecvențele destinate tehnologiei 5G va fi organizată în 2019. În ședință au fost discutate planul de măsuri și calendarul național privind alocarea benzii de frecvențe 470-790 Mhz, precum și opțiunile de reglementare asociate, sub formă unei foi de parcurs naționale privind alocarea și utilizarea viitoare a benzii de frecvențe 470-790 Mhz.

„Odată cu consultarea pe tema benzii de 700 Mhz, am agreat practic calendarul punerii la dispoziție a spectrului radio necesar implementării tehnologiei 5G în România. Vom finaliza toată documentația acestei licitații, care înseamnă inclusiv prețuri de pornire, până în luna iulie 2019 și vom încheia licitația pentru spectru cel târziu în decembrie 2019”, declara atunci Grindeanu.

Un prim pas este eliberarea, în timp util, a spectrului radio adecvat pentru dezvoltarea viitoare a sistemelor de comunicații mobile de bandă largă. Pentru ca banda de 700 Mhz să fie disponibilă, ANCOM va propune modificarea Tabelului național de atribuire a benzilor de frecvențe radio (TNABF) și atribuirea benzii de 790 Mhz serviciului mobil terestru, în acest moment, banda fiind atribuită serviciilor de televiziune digitală terestră. Până la sfârșitul acestui an, ANCOM va elabora și va adopta poziția națională privind acordarea drepturilor de utilizare a spectrului radio disponibil în benzile de frecvențe de 700 Mhz, 800 Mhz, 1500 Mhz, 2600 Mhz, 3400-3600 Mhz și 26 GHz pentru sisteme de comunicații electronice pe suport radio de bandă largă, preciza Autoritatea în iulie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.