Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sorin Grindeanu merge la Bruxelles să dea explicații despre Codul Penal: Pe cine ia cu el

UE PE

Premierul Sorin Grindeanu va fi primit vineri, 17 februarie, la Bruxelles, de preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, şi de preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, conform agendelor săptămânale ale celor doi oficiali, anunţate online.

Premierul Sorin Grindeanu a anunţat, marţi, la Antena 3, că va merge la Bruxelles, împreună cu ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, unde va avea întâlniri cu preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, şi cu cel al Comisiei Europene, Jean Claude Juncker.

Citește și: SCANDAL SEXUAL în învățământ: O profesoară a fost condamnată pentru că s-a culcat cu 3 elevi / FOTO

La remarca moderatorului, care a opinat că liderii europeni aşteaptă "clarificări" din partea Guvernului de la Bucureşti, premierul a răspuns: "O să merg împreună cu domnul ministru Meleşcanu şi o să facem aceste clarificări".

Întrebat dacă nu ar fi fost bine să existe şi un titular la Justiţie, astfel încât să fie şi acesta prezent la discuţii, Grindeanu a spus că aceasta este "o problemă internă".

Citește și: Explicațiile celor mai frecvente 5 vise: Ce înseamnă dacă visezi că faci sex sau cazi în gol

Pe 1 februarie, într-o scrisoare transmisă preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi prim-vicepreşedintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans, premierul Sorin Grindeanu reitera "angajamentul ferm al tuturor instituţiilor şi factorilor decizionali din România privind continuarea luptei împotriva corupţiei".

Potrivit unui comunicat al Guvernului, Grindeanu a transmis această scrisoare în contextul poziţiilor publice generate de promovarea de către Guvern a textelor legislative privind amendarea Codului penal, a Codului de procedură penală şi a proiectului de lege privind graţierea unor pedepse.

Citește și: PREMIERĂ ISTORICĂ Au fost creați embrioni micști umani și de porc

"Am luat notă de declaraţia comună făcută astăzi cu privire la lupta împotriva corupţiei în România. Doresc, de la bun început, să subliniez că lupta împotriva corupţiei este una dintre priorităţile Guvernului pe care îl conduc şi sunt în totalitate de acord cu evaluarea dumneavoastră privind raportul Comisiei de Cooperare şi Verificare care reprezintă şi pentru Uniunea Europeană şi pentru noi o temă de maxim interes. Prin Delegaţia noastră permanentă vă voi transmite şi textele legislative adoptate de Guvern privind amendarea Codului penal şi proiectul de lege cu privire la graţiere", spunea Grindeanu, în scrisoarea adresată oficialilor europeni.

Citește și: OFICIAL Ea este noua IUBITĂ a lui Brad Pitt / FOTO 18+

"Urmărim cu foarte mare îngrijorare evoluţiile recente din România", au transmis mai înainte, tot pe 1 februarie, într-un comunicat comun, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi prim-vicepreşedintele CE, Frans Timmermans, care au avertizat că "lupta împotriva corupţiei trebuie să avanseze, nu să fie subminată".

"Urmărim cu foarte mare îngrijorare evoluţiile recente din România. Lupta împotriva corupţiei trebuie să avanseze, nu să fie subminată", au avertizat Juncker şi Timmermans, după ce guvernul condus de Sorin Grindeanu adoptase, cu o seară înainte, o ordonanţă de urgenţă privind modificarea Codului penal şi Codului de procedură.

Citește și: Am prins-o pe Simona Gherghe cu paharul în mână, gravidă în 5 luni / EXCLUSIV FOTO

"Ireversibilitatea progreselor realizate în lupta împotriva corupţiei este esenţială pentru a permite Comisiei Europene să ia în considerare eliminarea treptată a monitorizării României în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV)", se atrăgea atenţia în comunicat.

Raportul Comisiei privind Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) publicat săptămâna trecută a salutat bilanţul pozitiv realizat de către procurorii şi judecătorii din România în abordarea corupţiei la nivel înalt. Totodată a precizat că orice alte măsuri care subminează acest progres sau au ca efect slăbirea sau restrângerea domeniul de aplicare al corupţiei ca infracţiune vor avea impact asupra evaluărilor viitoare, mai subliniau Juncker şi Timmermans.

Citește și: Fuma canabis, a renunțat la facultate și zicea că e Iisus Hristos: S-a aruncat de pe un coș de fum și a murit

"În acest context, Comisia Europeană atrage atenţia asupra posibilelor regrese şi va examina în detaliu ordonanţele de urgenţă privind Codul Penal şi Legea cu privire la graţieri", se mai menţiona în comunicat.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.