Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sorin Roșca Stănescu: Cine este Liviu Dragnea

iohannis dragnea machiavelli.ro

Liviu Dragnea a intrat al doilea în cursa pentru șefia interimară a PSD, ca simplu membru cum a accentuat Victor Ponta, și a devenit liderul social-democraților. În noiembrie, la Congres, Dragnea va avea ocazia să se înscăuneze definitiv în fruntea PSD. Asta, dacă nu cumva Livia Stanciu, cea care va conduce completul de judecată de la ÎCCJ a contestației în Dosarul Referendumului, îi strică planurile.

Citește și: EXPLOZIV Secretul lui Mihai Răzvan Ungureanu, dezvăluit după 14 ani

Sorin Roșca Stănescu, fost senator PNL, se întreabă cine e Liviu Dragnea.

”Cel care a preluat, pana una-alta, in maini ferme, conducerea executiva a PSD. Ce reprezinta el? Ce viitor are? In ce masura PSD castiga sau pierde pe mana lui Liviu Dragnea? Si care este temperatura partidului dupa ultimele convulsii? Ce cota are PSD in ziua in care genunchiul a plecat, din nou, la plimbare? De ce este suparat si pe cine, Adrian Nastase?

Citește și: Omul în care Băsescu a investit totul n-are scăpare: Ce probe au procurorii împotriva lui Tomac

Poate ar fi buni sa incepem cu sfarsitul. Ca Adrian Nastase este cel mai experimentat lider modern al socialistilor, ca el este personajul politic cel mai bine cusut si cel mai instruit, nu cred ca se poate indoi cineva. Nu au facut-o nici macar procurorii care l-au fugarit. Sau judecatorii care l-au aruncat dupa gratii. Cand Adrian Nastase este ingrijorat este semn rau. Pentru PSD. Cand un lider politic de talia lui Adrian Nastase stranuta, cel mai important partid al Romaniei se misca pana in ultimele sale placi tectonice. In ce consta alarma?

Citește și: Rovana Plumb îl dă de gol pe Victor Ponta: Ce va face fostul președinte al PSD / VIDEO

In definitiv, PSD a guvernat patru ani. A dat un prim-ministru. A fost la milimetru sa dea si un presedinte. De ce i se pare lui Adrian Nastase ca se intampla ceva grav cu partidul, atata timp cat PSD, cu toate loviturile incasate in ultima vreme si dupa inevitabila erodare produsa in patru ani, sta, bine mersi, la un scor electoral de peste 30 %?

Citește și: Liviu Dragnea a dezvăluit strategia SECRETĂ pentru PSD: Nu avem timp pentru nume noi

Eu cred ca Adrian Nastase a sesizat un lucru grav, care isi poate produce efectele in timp. Acest urias partid socialist sta relativ bine electoral, din cauza masei sale inertiale. In realitate insa, in interiorul sau s-a produs o destructurare. In sensul ca, Victor Ponta, atata timp a fost presedinte, s-a ocupat, de fapt, nu de partid, ci mai ales de guvernare. Iar cand a avut treaba la partid, principala lui grija a fost sa incerce sa-i elimine - si a si reusit - pe cei mai multi dintre potentialii sai rivali. In PSD, a fost instaurata blestemata regula a unanimitatii. Care functionase, atat de dezastruos, inainte, si in PDL. Conform regulii unanimitatii, cine iese din front, trebuie eliminat. Ordinul pe unitate se executa si nu se discuta. In jurul lui Victor Ponta, in partid, a fost creat un imens gol. Un spatiu vid. Nu a fost posibila, mult timp, aparitia si afirmarea unor noi valori. In felul acesta, combustibilul partidului s-a imputinat. Asta este ceea ce a sesizat Adrian Nastase. Desigur, mai poate fi facuta si observatia ca acei lideri, cat de cat puternici, din conducerea PSD, care au reusit sa reziste blestematei reguli a unanimitatii, supravietuitorii, au intrat fie la guvernare - erodandu-si acolo credibilitatea - fie au ocupat functii de conducere la nivel parlamentar, fiind din aceste pozitii supusi, la randul lor, nenorocitei de comenzi unice.

Citește și: Elena Udrea revine în forță: Cum a fost surprinsă de paparazzi

In aceste conditii, Victor Ponta, din momentul in care a luat-o in jos pe topogan - ca sa nu spun pe scara, pentru ca as putea fi banuit ca fac o aluzie legata de picior - a incercat sa recurga la un truc. Probabil pentru a atenua socul caderii. Si anume, sa plaseze in locul lui o persoana cu mai putina personalitate, mai putin dispusa sa-si construiasca un joc si o cariera proprie. Asa poate fi explicata optiunea pentru Rovana Plumb, in importanta functie de presedinte al Consiliului National PSD, si, apoi, de presedinte interimar al partidului. De fapt, Victor Ponta fugea de cineva.

Citește și: Viktor Orban provoacă un SCANDAL diplomatic cu România: Ce a postat premierul Ungariei

Fugea de ii sfaraiau calcaiele de Liviu Dragnea. De singurul lider politic din PSD pe care, nu numai ca nu a reusit sa-l elimine, dar, mai mult chiar, a fost silit sa-l mentina, practic, la comanda partidului. Temandu-se tot timpul de el. Sa fim bine intelesi. Cine l-a citit pe Victor Ponta stie ca el este lipsit de o adevarata barbatie politica. A fost incapabil sa adune in jurul sau lideri cu adevarat puternici. De aceea, Liviu Dragnea i-a stat ca un ghimpe in suflet. Usurarea i-a adus-o lui Victor Ponta , Directia Nationala Anticoruptie. Care i-a dresat lui Liviu Dragnea un dosar urat si l-a si condamnat penal cu suspendare. Eu nu pun in discutie, acum, acest dosar penal. Eu nu fac decat sa observ ca Liviu Dragnea a avut barbatia sa faca un pas inapoi, atunci cand, fie si pe nedrept, a fost confruntat cu o condamnare penala. Iar Victor Ponta, in ciuda pantomimei pe care a jucat-o, rasufla, de fapt, usurat.

Citește și: Viktor Orban, pe Facebook: "Transilvania, acasă"! Replică dură din partea unui lider politic

In ce conditii revine Liviu Dragnea la comanda? Intr-o situatie de forta majora pentru PSD. Cum ar fi putut fi acceptata ideea promovata de Victor Ponta, a unei autosuspendari din conducerea partidului, care nu este prevazuta, in niciun fel, in statut si a amanarii, sine die, a unui congres care sa aleaga o noua conducere stabila. Partidul, in aceste conditii, ar fi fost, mai devreme sau mai tarziu, cu adevarat crucificat. Smecheria cu Rovana Plumb ar fi putut functiona. Daca si numai daca Liviu Dragnea nu ar fi revenit spectaculos asupra propriei sale decizii de a se retrage.

Liviu Dragnea i-a incurcat socotelile lui Victor Ponta. A incurcat si socotelile, mult mai putin importante, ale Rovanei Plumb. L-a pus si intr-o pozitie, cumva de sah etern, pe Valeriu Zgonea, care si el se pregatea sa preia conducerea celui mai mare partid din Romania.

Aici, ingrijorarile lui Adrian Nastase ar trebui sa se opreasca. Pentru ca, iata, un lider politic al socialistilor romani, crescut chiar la scoala sa, a reusit o miscare spectaculoasa. Greselile grave ale lui Ponta ar putea fi puse undeva la index. Numai ca, Adrian Nastase nu are cum sa nu observe ca PSD s-a golit, cumva, de continut, nu numai cat timp Victor Ponta a neglijat partidul, consacrandu-se unei guvernari nu prea fericite, ci si cat timp, totusi, la butoanele PSD s-a aflat Dragnea. De ce a acceptat Liviu Dragnea ca o intreaga masinarie de partid, care alta data recruta si producea, in serie, activisti tineri, sa se gripeze? A facut-o pur si simplu la comanda lui Victor Ponta? Sau, la randul sau, Liviu Dragnea se teme de competitorii interni?

Greu de raspuns. In locul lui Adrian Nastase si eu as fi ingrijorat. Exista un singur personaj, in acest moment, capabil sa raspunda tuturor acestor semne de intrebare. Este chiar Liviu Dragnea. Politicianul PSD care, chiar in acest moment, merge periculos pe sarma. Pentru ca, oricand, dosarul sau penal i se poate detona in spate. Daca chiar si in aceste conditii el a ales sa riste, intr-o tentativa de a opri o eventuala cadere libera a partidului, atunci inseamna ca gluma se ingroasa.”, scrie SRS.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.