Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sorin Roşca Stănescu, citat la DNA: 'Este adevărat şi recunosc...'

sorin rosca stanescu srs

Fostul senator şi jurnalist Sorin Roşca Stănescu a fost citat la Direcţia Naţională Anticorupţie, pentru data de 14 ianuarie, ora 9.00. Anunţul a fost făcut chiar de acesta, într-un articol despre care spune: "Încerc sa raspund, inca de pe acum, unor intrebari si sa imi explic chiar si mie insumi ce naiba caut eu la DNA. S-o fi suparat institutia pe mine? Sau este, pur si simplu, o ancheta de rutina?" SRS afirmă că a fost citat exact în ziua în care a scris un articol despre Laura Codruţa Kovesi.

"Am toate motivele sa presupun ca sunt citat in legatura cu Dosarul BRD. Nu de alta dar este singurul dosar instrumentat impotriva mea. Si in care am calitatea de suspect. Nu intru in detalii. Nu vreau sa deranjez catusi de putin ancheta, indiferent cine o face. Precizez doar, si ma opresc aici, ca este vorba de un credit luat de la BRD, pe care nu am fost in stare sa-l achit si pentru care banca ma urmareste silit de peste un an. Si ca totul s-a limitat la o nefericita operatiune comerciala cu banca si la o alta nefericita investitie in imobiliare, in plina criza.

Dar ce caut, totusi, la DNA? Acest dosar a fost instrumentat, in urma cu aproape un an, de DIICOT. Din luna iunie a anului trecut, nimeni nu m-a mai intrebat nimic. Am crezut ca dupa ce am dat toate declaratiile, dupa ce am raspuns la toate intrebarile si am depus toate documentele in apararea mea, cazul a fost inchis. Si asteptam un NUP. Cum am ajuns, totusi, la DNA? Pe cine am suparat?

Dupa cum se stie, DNA ii cerceteaza pe demnitari. Si pe functionarii publici. Eu nu sunt nici una, nici alta. Singurul demnitar cercetat de DNA in Dosarul BRD este Elena Udrea. Dupa cum se stie, nu am nici in clin, nici in maneca cu Elena Udrea. De ce sunt eu lipit de DNA, de aceasta doamna, este greu sa inteleg. Dar ma pot gandi ca este o cale foarte buna de a ma decredibiliza. Cu ce am suparat eu DNA? De ce m-a facut pachet cu Elena Udrea?

Este adevarat si recunosc faptul ca am acuzat de nenumarate ori „sistemul”. Un „sistem” in care, la varf, se afla binomul. Sau chiar trinomul, daca, pe langa generalul Florian Coldea, seful operativilor de la SRI, si Laura Codruta Kovesi, sefa DNA, o includem, asa cum este corect, si pe Livia Stanciu, presedinta Inaltei Curti. Recunosc ca, in mai multe prilejuri, am afirmat ca aceste persoane sunt cheile din justitie la care facea referire Traian Basescu.

Mai recunosc si faptul ca am insistat asupra militarizarii statului roman si transformarii lui intr-un stat santinela, sau chiar un stat drona, la discretia altora, dar manipulat prin intermediul binomului – trinomului.

Recunosc, de asemenea, ca am recidivat intrucat, in mai multe dintre analizele politice pe care le elaborez zi de zi, mi-am exprimat nedumerirea in legatura cu perpetuarea unui singur procuror, atat de mult timp, la conducerea Parchetului General si, apoi, la conducerea DNA. Si ca m-am intrebat daca nu mai avem si alti procurori destoinici in Romania. Daca marile parchete incep si se sfarsesc cu doamna Laura Codruta Kovesi.

Mai recunosc ca in ziua in care am fost citat telefonic ca sa ma prezint la DNA, am glosat pe marginea unor analize facute de alti confrati, din care reiese ca doamna Laura Codruta Kovesi isi face o veritabila campanie de presa, ca si cand ar dori sa-si exploateze popularitatea interna si externa pentru a candida, in 2019, la alegerile prezidentiale. Sa fi produs aceasta afirmatie, vreo suparare?

Dar, marti, mi-am permis sa scriu una si mai si. Am avut indrazneala de a analiza bugetele alocate SRI si SIE si de a constata ca spionajul intern primeste de sase ori mai multi bani decat spionajul extern, in timp ce, in Germania si Franta, state de drept pe care le-am luat ca reper, raportul este invers. Spionajul extern primeste dublu fata de spionajul intern. Sa fi devenit cetatenii Romaniei un pericol atat de mare pentru siguranta nationala? Sau „sistemul” se teme de proprii cetateni mai mult decat se teme de teroristi?

Si da, recunosc. Saptamana trecuta am prezentat un scenariu, neexcluzand posibilitatea unui complot impotriva lui Klaus Iohannis si mi-am permis insolenta de a scrie, negru pe alb, ca toate conducerile operative ale serviciilor secrete ar trebui schimbate, din simplul motiv ca oamenii pusi acolo sunt legati de Traian Basescu si de regimul sau. Si nu pot prezenta incredere pentru institutia prezidentiala condusa de Klaus Iohannis.

Si, aoleo, am revenit, de prea multe ori, la subiectul societatilor comerciale acoperite apartinand serviciilor secrete si care, detinand o parte insemnata a economiei reale, fac concurenta neloiala si viciaza profund mediul comercial. Evident, m-am referit si la ONG-urile apartinand serviciilor secrete ori finantate de catre acestea si care, manipuland, viciaza societatea civila.

Ca sa pun bomboana pe coliva, mai vin azi si mai adaug un rationament simplu si dupa parerea mea greu de combatut. Daca Serviciul Roman de Informatii plateste, sa spunem, 1000 de agenti de influenta ai societatii, ziaristi, ONG-isti, sindicalisti, oameni politici care apar des pe sticla, cu 2000 de euro pe luna – sume pentru care nu trebuie sa dea socoteala nimanui – aceasta nu reprezinta, anual, din bugetul total al institutiei, cel la vedere, decat o nimica toata. 1000 ori 2000 fac 2 milioane pe luna. 2 milioane ori 12 luni fac doar 24 de milioane de euro, intr-un an. La un buget de 400 de milioane de euro. Dar in felul acesta „sistemul” poate conduce, informal, intreaga societate pe care se straduieste sa o conduca si formal.

Am dreptate sau nu am dreptate sa ma intreb pe cine am suparat? Am sau nu am dreptate sa ma intreb cum naiba am ajuns eu sau urmeaza sa ajung, incepand de pe data de 14 ianuarie, pe mana DNA? Umar la umar cu Elena Udrea. Sau poate cine stie! Poate ma cheama pentru a-mi spune ca urmarirea mea penala, in calitate de suspect, a incetat. Si sa-mi prezinte multumiri din partea „sistemului” ca l-am ajutat in munca, criticandu-l cu obiectivitate. Ceea ce promit sa fac si de acum incolo", scrie Sorin Roşca Stănescu, într-un comentariu remis redacţiei STIRIPESURSE.RO.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.