Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sorina Matei demontează explicațiile SRI, în scandalul microfonului găsit în casa ministrului de Interne

sorina matei

Ministrul de Interne, Carmen Dan, a anunțat că a găsit un microfon în locuința unde stă alături de fiul său. Cei de la SRI, prin intermediul purtătorului de cuvânt, Odiviu Marincea, au replicat rapid și au spus că acel microfon nu aparține SRI.

Citește și: Eduard Hellvig a vorbit cu Carmen Dan: SRI a identificat microfonul și a anunțat cine ar fi făcut interceptarea

Jurnalista Sorina Matei susține că este posibil ca acel microfon să nu fi aparținut SRI, pentru că nu aveau temei legal, dar graba serviciului de a contrazice arată că în spatele acestui scandal s-ar putea afla o firmă privată, care este protejată de SRI.

”Marincea Boy combate pertinent ca să spună că nu sunt ei:
- zice că SRI e serviciu de contraspionaj. Nu e serviciu de contraspionaj, e în primul rând legal serviciu de informaţii, specializat în domeniul informaţiilor privitoare la siguranţa naţională a României. Că la un moment dat e şi contraspionajul parte, e altceva.
- zice că SRI nu utilizează dispozitive "detectabile". Nu zău, de parcă ar fi primul dispozitiv descoperit dacă ar fi fost al SRI. 
Dar nici nu poate fi. Pentru că SRI nu mai pot opera decât mandatele pe siguranţă naţională. Iar aici nu poate fi vorba de aşa ceva pentru că infracţiunile pentru care se emit MSN-urile sunt extrem de limitate. 
Singurul lucru pe care putea să-l spună Marincea Boy şi, evident, nu l-a zis este că SRI, de 1 an şi jumătate, în mod legal, nu mai poate pune în aplicare mandatele de supraveghere tehnică, le pune în aplicare doar DOS. Dar bineînţeles că nu l-a zis că habar n-are. Şi DOS e în subordinea MAI, ce coincidenţă.
Aşa a descoperit Marincea Boy, care nu ştie legea, dar se pricepe la costul şi varietatea microfoanelor montate prin prizele caselor, că acela e un dispozitiv ieftin şi privat. Un privat care a fost atât de nebun şi îndemânatic să intre pe geam fix în priza ministrului de interne. Că de spart casa nu i-a spart-o. Asta de parcă n-ar mai fi cazuri de dispozitive montate în prize în timpul cercetărilor penale.
My feeling este că SRI a intervenit aşa repede, în necunoştinţă legală de proceduri şi situaţie, pentru că cineva a fost busted, altcineva posibil să fi vorbit, iar SRI vrea să scoată pe altcineva din problemă. Oricum, dacă a fost cercetare penală cu mandat, ea s-a sfârşit şi praf s-a făcut. Dacă a fost fără mandat, e ilegală. Şi dacă a fost fără mandat şi e ilegală nu poate fi recunoscută fapta. Şi zici repede că e un privat pe care nu-l va descoperi nimeni niciodată. End of story”, scrie Sorina Matei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.