Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sorina Matei, despre înregistrările fără precedent cu şefa DNA: Abatere disciplinară!

sorina matei

Sorina Matei dă semnalul că şefa DNA va primi un verdict de abatere disciplinară din partea Inspecţiei Judiciare a CSM, după apariţia înregistrărilor în care Kovesi îi dă indicaţii unui procuror să "ajungă la domnu' premier". Jurnalista aminteşte că procurorii sunt independenţi în instrumentarea dosarelor, iar imixtiunea în activitatea lor nu este legală.

Vezi şi: EXPLOZIV Înregistrări BOMBĂ cu şefa DNA: 'Să ajungem la domnu' premier' / AUDIO

"1. DNA nu este dărâmată de politicieni. DNA se dinamitează singură din interior pentru că există procurori care încalcă legea şi procurori care nu acceptă încălcările legii şi ordinele/dorinţele cuiva . Cu procurorii nu poţi să te joci. Dacă sesizează ceva care nu este ok, nu te iartă, oricine ai fi.

2. Este pentru prima oară în istoria DNA când procurorul şef DNA este înregistrat în propria şedinţă chiar de cineva din DNA şi înregistrarea este dată la presă. Asta arată starea tensionată din DNA şi că procurorii nu mai acceptă orice doar pentru că vine de la şef.

3. Este grav că procurorul şef al DNA gândeşte asemenea lucruri şi le împărtăşeşte cu lejeritate ca un fel de ordin pentru un procuror de faţă cu un număr mare de persoane.

Vezi şi: Tudorel Toader, reacție FULGER la înregistrările EXPLOZIVE cu Kovesi

4. Potrivit legii, procurorul este independent pe dosar- nu poţi să-i spui, “să ajungem” la cineva, “să înhăţăm”, “ştiţi ce îmi doresc” - pentru că dosarele penale nu se fac după placul sau dorinţele cuiva, fie el şi şef de prachet, ci după încălcarea sau nu a legii. Nu se pot instrumenta dosare penale fără să existe probe solide, fără să se respecte legea, doar pentru că acel cineva – persoana vizată după dorinţe/ţinta- are o demnitate publică în acel moment. Nu poţi să spui procurorilor că “s-au încurcat în lege”, tu fiind instituţional apărătorul respectării legii.

5. Slăbirea capacităţii instituţionale a DNA în intrumentarea dosarelor a scăzut şi este o realitate. Cea de operare a autorizaţiilor a scăzut cu 90%. Iar achitările din instanţe au crescut. Asta arată că în trecut, aşa cum se putea observa, capacitatea DNA de a scoate un dosar penal pe săptămână, uneori cu probatorii şubrede, era nefirească, anormală, şi nu reprezenta capacitatea instituţională adevărată a DNA. Capacitatea reală a DNA este cea din prezent.

Vezi şi: REACȚIA DNA după înregistrările explozive cu Kovesi: Înregistrările conțin FALSURI

P.S. Potrivit legii 303/2004 privind-statutul-judecatorilor-si-procurorilor

art.99. Constituie abateri disciplinare:

b) intervențiile pentru soluționarea unor cereri, pretinderea sau acceptarea rezolvării intereselor personale sau ale membrilor familiei ori ale altor persoane, altfel decât în limita cadrului legal reglementat pentru toți cetățenii, precum și imixtiunea în activitatea altui judecător sau procuror", scrie Sorina Matei pe Facebook.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.