Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sorina Pintea, explicaţii ŞOC pe scăderea salariilor: 'În sănătate, salariile nu sunt fixe în fiecare lună...'

Inquam Photos/Octav Ganea
Sorina Pintea la Ministerul Sanatatii

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a dat explicații miercuri, în cadrul emisiunii „Talk B1”, în ceea ce priveşte scăderea salariilor din sistemul medical în luna februarie. Asta după ce, ministrul Muncii Lia Olguța Vasilescu a susținut că aceste scăderi au apărut pentru că luna februarie este mai scurtă decât ianuarie.

Citeşte şi:  Parchetul General, reacţie de ULTIM MOMENT: 'Raportul GRECO confirmă avertismentele noastre privind vulnerabilităţile...'

"În sănătate, salariile nu sunt fixe în fiecare lună pentru că zilele libere nelucrătoare se plătesc cu un anumit spor, gărzile de sâmbăta și duminica, cu un alt spor, și cu cât sunt mai multe zile libere nelucrătoare, cu atât salariile sunt mai mari în luna respectivă. Deci, luna ianuarie a avut mai multe zile libere nelucrătoare și mai multe zile lucrătoare, iar luna februarie, mai puține.

Noi aplicăm legea 153 care spune, printre altele, și că sporurile se limitează la 30% pe anvelopă salarială. În acest 30% intră sporul de condiții, pentru zile libere nelucrătoare și pentru gardă. În condițiile acestea, probabil că managerii au considerat aplicarea sporului de condiții la nivelul minim sau mediu și au redus, pentru încadrarea în cei 30%, procentele pentru zilele libere nelucrătoare și pentru gărzi. Eu, astăzi de dimineață am primit fluturașii de salariu de la mai multe spitale din țară. Să știți că acele creșteri. Un medic primar, de exemplu, dintr-un spital clinic, din București, din terapie intensivă, fără gărzi, pe statul de plată ca venit net are 22.238. O infirmieră, tot în acel spital - 2.230. Sunt niște cifre foarte clare. Categoric, acolo unde nu s-a putut acorda decât sporul minim, au existat anumite categorii, presonal auxiliar, care au avut o oarecare reducere față de luna februarie", a declarat Ministrul Sănătății.

Citeşte şi: Gabriela Firea INTERVINE în scandalul de la RATB: 'Solicit DESFACEREA contractului de muncă al acestui vatman IRESPONSABIL'

Întrebată cum dezamorsează conflictul de la Spitalul ”Marius Nasta”, unde chimiștii și biologii au primit salarii mai mici cu peste 1.000 de lei, Sorina Pintea a răspuns: "Eu aștept să primesc situațiile de la Nasta. Știu că s-au făcut mai multe simulări, dar acolo, sporul era de 100%, până la 1 martie. Au crescut mult salariile în ianuarie și februarie pentru că acel spor de 100% s-a aplicat la salariul din ianuarie care era majorat cu 25% față de decembrie. În condițiile aplicării noului regulament, sporul maxim pentru spitalele de monospecialitate este 85%. Acolo există o anumită categorie care pierde la salariu. Nu știu exact care sunt sumele, nu am văzut ultimele simulări".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.