Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sorina Pintea vine cu noi vești bune pentru medici: Numărul posturilor scoase la rezidențiat va crește

Inquam Photos/Octav Ganea
Sorina Pintea la Ministerul Sanatatii

Numărul locurilor de la rezidenţiat va fi stabilit începând din acest an în funcţie de necesarul de medici pe fiecare specialitate, a anunţat ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea. Ea a subliniat că trebuie să existe un echilibru între posturile de care are nevoie sistemul şi posturile scoase la concurs, la rezidenţiat. Ministrul Sănătăţii a spus că se face o evaluare serioasă în acest sens, pentru că până acum statul "a pregătit medici pentru Uniunea Europeană”.

"Facem o evaluare serioasă a necesarului de medici pe specialităţi, pentru că noi am pregătit medici pentru Uniunea Europeană, şi îmi asum ceea ce spun: nu avem medici de familie, nu avem medici epidemiologi, nu avem medici pediatri, nu avem medici pediatri pe diverse specialităţi - onco-pediatrie, de exemplu, chirurgie cardiacă”, a declarat miercuri Sorina Pintea, la prezentarea raportului de bilanţ pe primele şase luni de mandat, scrie news.ro.

Citește și: Prețurile cresc mai rapid ca niciodată! Românii, sufocați de creșterea alarmantă

Ministrul Sănătăţii a explicat că numărul locurilor pe specializări la rezidenţiat se va stabili începând din acest an în funcţie de numărul de medici de care are nevoie sistemul, acest lucru urmând să se facă după ce colectarea datelor de la Colgiul Medicilor şi de la spitale.

"Cei din centrele universitare au spus că vor discuta ei cu Colegiul Medicilor, noi cu spitalele din ţară. Adică, la neurochirurgie de exemplu, durata rezidenţiatului este de şapte ani. Vom cere date despre câţi nerochirurgi se pensionează peste şapte ani, câte spitale noi urmează a se înfiinţa, câte posturi noi se preconizează a se crea, astfel încât să scoatem la rezidenţiat, la concurs, specialităţile de care România are nevoie”, a precizat Sorina Pintea.

Citește și: Topul meseriilor cu oameni necalificați

Ea a spus că, de exemplu, este nevoie de 200 de medici epidemiologi, însă anul trecut au fost scoase la concurs 11 locuri la rezidenţiat. Mai este o mare nevoie de medici de familie, a spus Pintea, pentru că în zone din centrul ţării 90 la sută dintre medici se vor pensiona anul acesta sau anul viitor.

"Avem pe zona de neurologie pediatrică, pe zona de neuropsihiatrie pediatrică, un necesar foarte mare, având în vedere numărul centrelor de boli rare pe care dorim să le înfiinţăm. Anul trecut la rezidenţiat au fost opt posturi. Necesarul este 110. Nu o să putem scoate toate 110, pentru că nu avem capacitatea de pregătire, dar măcar să facem un echilibru între ceea ce este nevoie şi ceea ce scoatem la concurs”, a spus ministrul Sănătăţii.

Citește și: Noua lege lovește drastic în proprietari! Ce amenzi mari riscă dacă nu permit accesul în apartament .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.