Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sorina Pintea vine cu o propunere care încinge scena politică: pact național pentru Sănătate

stiripesurse.ro
Sorina Pintea

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a declarat, miercuri, că este nevoie de un pact al sănătății care să depășească granițele culorii politice, precizând că proiectele începute trebuie finalizate, atât în sensul registrelor de boală, cât și al celor de pacienți.

Citește și: Marea DILEMĂ a PSD. Candidat propriu, candidat comun cu ALDE și Pro România sau candidat din afara partidului

„Este nevoie de un pact, este nevoie să finalizăm proiectele începute, vorbeam despre registrele de boală, despre registrele de pacienţi care sunt în implmentare cu finanţare europeană şi care vor asigura o predictibilitate în ceea ce priveşte nevoia de finanţare”, spune Sorina Pintea.

Ministrul Sănătății a spus despre acest pact că ar trebui să fie unul esențial, întrucât sănătatea nu trebuie să mai fie un instrument în mâinile politicului. „Acccesul la medicamente depinde şi de finanţare şi de o înţelegere între toţi factorii, astfel încât ceea ce se discută să poată să fie aplicat întocmai în folosul pacientului. Sănătatea să nu mai fie folosită în scopuri politice”, informează ministrul.

Sorina Pintea a mai anunțat și că, la acest moment, se poartă discuții la nivelul ministerului în sensul introducerii unor noi molecule inovative. „Avem 21 de molcule pe lista de aşteptare, dar tot industria spunea că este nevoie de o definire foarte clară a clawbackului pentru că a devenit apăsator în acest moment”, a spus ministrul.

Ea a precizat și faptul că, anul acesta, în Programul naţional de vaccinare a fost introdus şi HPV-ul. „Licitaţia este finalizată. Anul acesta vom putea începe vaccinarea HPV. Un alt pas mare înainte”, declară ministrul Sănătății.

În ceea ce privește lipsa unor vaccinuri sau tratamente cu care spitalele românești se confruntă, ministrul a identificat și câteva probleme conexe care duc la aceste lucruri.

„Am identificat de exemplu două citostatice care existau în România, dar spitalele reclamau lipsa nu făcuseră procedurile de achiziţie. La fel serul antiviperin care exista, a expirat la un moment dat în 31 mai, dar nimeni nu s-a gândit să ceară Departamentului de Hematovigilenţă sau productăroului dacă există un termen în care acesta poate fi folosit pentur că ceea ce adusese în România pe piaţă nu corespundea, practic producătorul a retras. Acum avem”, completează ministrul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.