Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sorina Pintea: Vom crea patru centre de trombectomie mecanică

stiripesurse.ro
Sorina Pintea

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea a spus că se pun bazele a patru centre de trombectomie mecanică, demersul fiind îngreunat, în prezent, din cauza lipsei de personal. Astfel de centre funcționează în Târgu Mureș, București și Timișoara.

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea a declarat, marți, în cadrul unei conferințe, că în România se vor pune bazele a patru centre de trombectomie mecanică (necesare pentru intervenții în cazul pacienților cu accident vascular cerebral). Ministrul a mai precizat și faptul că România dispune şi de partea intervenţională în acest sens, „dar nu la nivelul pe care ni-l dorim”.

„Vom crea patru centre de trombectomie mecanică. Funcţionează acum în Târgu Mureş, în Bucureşti şi avem medici pregătiţi şi echipamente în Suceava. Încă unul la Timişoara. Ne-a lipsit resursa umană. Neurologia intervenţională practic nu era definitivată ca şi competenţă în România. Am făcut-o în 2018”, a informat ministrul, conform Mediafax.

Potrivit aceleiași surse, 25 de medici sunt deja pregătiţi în acest moment pentru a acoperi nevoile noilor centre, care dispun de finanţarea necesară pentru dotare.

„Lucrurile au început destul de greu, merg bine în acest moment, nu suficient. (...) Anul trecut când am discutat despre obligativitatea legiferării unui protocol pe tromboliza venoasă primară probabil că s-a spus: altă promisiune, nu pentru că ştim foarte clar cum pot fi făcute lucrurile, adică cu banii deja existenţi nu era nevoie de o finanţarea suplimentară şi cu dotările deja existente”, a spus ministrul.

Sorina Pintea a declarat că urmează să fie operaţionalizate aceste centre de trombectomie mecanică, însă că sunt „probleme la zona de prevenţie terţiară, adică recuperarea după accidentul vascular cerebral, după infarctul cerebral zonă de recuperarea”.

În acest sens, ministrul a spus că în luna iulie se va pune în transparenţă un Ordin de ministru care să definească „neuro-reabilitarea, un concept internaţional care în România a fost discutat dar nu a fost niciodată aplicat”.

Ministrul Sănătății a declarat că anul 2020 va fi în domeniul sănătății, anul programelor naționale.

„Va fi un an în care vom moderniza programele le vom upgrada şi vom crea programe noi. Avem atunci managementul integrat al cazului al pacientului cu acest tip de patologie. (...) Insist pe resursa umană şi nu vorbesc doar de această patologie ci în toate zonele de medicină de vârf este nevoie de resursa umană bine pregătită. Nu putem pune căruţa înaintea boilor”, a spus ministrul.

Sorina Pintea a menționat faptul că România are în acest moment o populație îmbătrânită și că zona de prevenţie nu a funcţionat ani de zile. „Nu vorbim de un an, doi trei. Avem pacienţi care sunt diagnosticaţi târziu, costurile sunt mari dar nu putem să îi abandonăm. Investim în medicina primară, investim în spitale, în aparatură pentur că avem nevoie să tratăm pacienţii şi în programe naţionale”, a spus ministrul. 
Sursa citată a informat că în acest moment se află în lucru 108 registre de boală. „Sunt fonduri europene accesate, proiectele sunt în implementare. Se lucrează la ele , coroborat cu fonduri norvegiene, fonduri elveţiene, registre de boală, registre cu care putem avea o situaţie clară-predictibilitate pentru a putea finanţa”, a conchis ministrul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.