DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Soţia comandantului Regimentului Azov cere ajutor în prinința eliberării soldaţilor ucraineni captivi în Rusia

Regimentul Azov, TELEGRAM
soldați, azovstal

Kateryna Prokopenko, soţia lui Denys Prokopenko, comandantul Regimentului Azov, Erou al Ucrainei, a subliniat că cei vii trebuie să lupte pentru cei căzuţi, cei liberi - pentru prizonieri, şi a făcut apel la toată lumea să depună toate eforturile pentru aceasta, transmite Ukrinform, citat de Agerpres.

"Îi rog pe toţi să depună toate eforturile şi să participe la eliberarea Eroilor din captivitate, să sprijine familiile celor căzuţi, să-i sprijine pe cei care se întorc din captivitate, care au nevoie de reabilitare. Apărătorii din Mariupol şi combinatul siderurgic Azovstal au arătat lumii întregi de ce sunt capabili cei care cred în Patrie şi în libertatea ei. Cei care nu vor trăda niciodată vor lupta până la sfârşit, pentru fiecare bucată de pământ ucrainean. Şi, ştiţi, este important să înţelegeţi: cei vii trebuie să lupte pentru cei căzuţi, cei sănătoşi - pentru cei răniţi, iar cei liberi - pentru prizonieri", a declarat Kateryna Prokopenko în cadrul Forumului de Securitate de la Kiev, relatează Ukrinform.

Ea a menţionat că aproximativ 2.000 de apărători ai Azovstalului se află încă în captivitate rusească. "Dintre aceştia, aproximativ 700 sunt membrii Regimentului Azov, a căror situaţie este cea mai dificilă. Mulţi sunt răniţi de la apărarea Azovstalului sau din cauza torturii. Sunt şi multe femei", a precizat Prokopenko. Potrivit acesteia, uciderea în masă a prizonierilor de război la penitenciarul din Olenivka a devenit unul dintre cele mai tragice evenimente din istoria Ucrainei independente.

"Cel puţin 50 de membri ai Regimentului Azov au fost ucişi, iar aproximativ 100 au fost răniţi. Un atac terorist planificat de ruşi, explozibili plasaţi, dorinţa de a păcăli pe toată lumea cu un basm despre HIMARS, eliminarea luptătorilor - acesta este modul în care trăieşte Rusia, atât la propriu, cât şi la figurat. Dar vor fi pedepsiţi cei vinovaţi? Misiunea ONU de investigare a tragediei a fost desfiinţată, iar Crucea Roşie încă nu poate vizita taberele de prizonieri de război ucraineni", a declarat Prokopenko. Ea a subliniat că apărătorii de la Mariupol au avut o forţă extraordinară a spiritului de victorie, a dragostei pentru Patrie. Având mai puţine arme decât inamicul, ei au făcut imposibilul, atrăgând forţele inamicului spre ei şi dând timp altor oraşe să se pregătească.

"Putem vorbi mult timp despre crimele Rusiei în Mariupol. Imaginaţi-vă că toate crimele lumii au fost localizate acolo. Jafuri, violenţe, folosirea civililor ca scuturi, focuri de armă asupra civililor şi obiectelor critice, uciderea prizonierilor de război pe loc.

De exemplu, este cunoscut un fapt confirmat: Dan Zvonyk, un membru al Regimentului Azov, care a fost capturat în aprilie. El a fost torturat, iar mai târziu fotografia sa a fost trimisă mamei sale. Toate acestea nu s-ar fi întâmplat dacă nu ar fi venit Rusia", a subliniat Prokopenko. Armata ucraineană a apărat oraşul Mariupol timp de peste 80 de zile. La 16 mai, a început evacuarea apărătorilor din combinatul siderurgic Azovstal, blocat de invadatorii ruşi, care a durat câteva zile.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.