Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SpaceX a angajat o fostă directoare de la NASA pentru a supraveghea dezvoltarea rachetei Starship

fortune.com
rachetă SpaceX

Compania SpaceX, deţinută de miliardarul Elon Musk, a angajat-o pe Kathy Lueders, o fostă directoare a departamentului de zboruri cu echipaj uman din cadrul NASA, pentru a supraveghea dezvoltarea rachetei Starship, concepută pentru a trimite astronauţi pe Lună şi pe Marte, a dezvăluit luni o persoană familiarizată cu dosarul acestei angajări, informează Reuters.

Kathy Lueders, al doilea fost director de la NASA pentru zboruri cu echipaj uman care s-a pensionat şi care s-a angajat apoi la SpaceX în ultimii ani, reprezintă încă o angajare esenţială realizată de această companie spaţială privată, care încearcă să dezvolte şi să folosească racheta SpaceX pentru a trimite astronauţi ai NASA pe Lună în următorul deceniu, potrivit Agerpres.

Sursa care a confirmat angajarea lui Kathy Lueders la SpaceX, raportată iniţial de CNBC, a făcut această dezvăluire sub protecţia anonimatului. Compania SpaceX nu a dat curs deocamdată invitaţiei de a face declaraţii pe această temă.

Kathy Lueders a petrecut 31 de ani lucrând pentru NASA şi s-a pensionat în luna aprilie. În 2021, ea a făcut parte din comitetul de selecţie de la NASA care a ales racheta Starship a companiei SpaceX pentru un contract de 3 miliarde de dolari atribuit în cadrul programului Artemis, ce are obiectivul de a transporta în siguranţă pe Lună primul echipaj de astronauţi americani după anul 1972. Module de alunizare concepute de alte companii private urmează să fie alese de NASA în cadrul unui program ulterior de contracte.

Kathy Lueders a făcut parte dintr-un grup de oficiali de la NASA creditaţi cu ideea orientării agenţiei spaţiale americane spre un model de contractare public-privat, o abordare bazată pe reducerea costurilor, în virtutea căreia NASA contribuie la finanţarea dezvoltării de vehicule spaţiale private şi achiziţionează călătoriile în spaţiu ca pe un serviciu, în loc să gestioneze acele vehicule ca un proprietar de nave spaţiale.

În calitate de directoare a departamentului de la NASA pentru zboruri spaţiale cu echipaj uman, Kathy Lueders a coordonat dezvoltarea Crew Dragon, principala capsulă cargo şi totodată "taxiul" spaţial al companiei SpaceX, care a devenit principalul vehicul folosit de agenţia americană pentru a realiza zboruri spre şi dinspre Staţia Spaţială Internaţională (ISS).

În urma unei reorganizări majore ce a fost realizată în cadrul agenţiei americane la sfârşitul anului 2021, Kathy Lueders a fost transferată de la coordonarea programului lunar şi plasată în funcţia de director de operaţiuni spaţiale, un post asociat cu coordonarea activităţilor de pe ISS.

În cadrul SpaceX, Kathy Lueders se va alătura fostului ei şef de la NASA, Bill Gerstenmaier, care s-a retras în 2020 din cadrul agenţiei americane, unde deţinea funcţia de director al departamentului de zboruri spaţiale cu echipaj uman, pentru a se angaja la SpaceX pe un post similar, în cadrul proiectului Starship.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.