Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Spania a început vaccinarea anti-COVID a copiilor cu vârste între 5 şi 11 ani

Agerpres - Reuters
vaccin copii

Campania de vaccinare anti-COVID-19 a aproximativ 3,3 milioane de copii cu vârste cuprinse între 5 şi 11 ani a început miercuri în Spania, unde numărul contagierilor este în creştere, iar ţara se află în risc înalt de îmbolnăvire, relatează EFE, potrivit Agerpres.

Vaccinarea minorilor este prevăzută începând de miercuri în centrele de sănătate, şcoli şi centre abilitate, aşa-numitele "vaccinodromuri", cu o primă tranşă de vaccinuri pediatrice de 1,3 milioane de doze de la Pfizer deja preparate în fiole, potrivit Ministerului spaniol al Sănătăţii.

Cantitatea de vaccin este redusă la 10 micrograme, o treime din cea administrată adulţilor, cu un interval de opt săptămâni între doze, în loc de 21 de zile, pentru a obţine un răspuns imunitar cât mai bun.

Dozele pediatrice de la Pfizer au demonstrat o eficienţă împotriva COVID-19 simptomatic în teste clinice, cu o reacţie mai scăzută la grupa de vârstă 16 - 25 de ani.

Unele regiuni au decis vaccinarea copiilor în şcoli, astfel încât autorităţile sanitare trebuie să ceară consimţământul familiilor, în timp ce altele au preferat locuri extraşcolare, pentru a asigura însoţirea de către un părinte şi acordul acestuia.

Minorii sub 12 ani, categoria de populaţie care mai rămânea de vaccinat în Spania, prezintă o mai mare incidenţă de contagiere în această ţară (648 de cazuri la 100.000 de locuitori) în ultimele 14 zile, în condiţiile în care media în ţară este 412, potrivit datelor oficiale.

Vaccinarea minorilor intervine în mijlocul unei creşteri graduale a contagierilor în ultimele săptămâni, înaintea sărbătorilor de Crăciun şi în plină dezbatere privind administrarea dozei booster. A treia doză de vaccin este acum recomandată în Spania pentru cei de peste 60 de ani şi cei vaccinaţi cu serul de la Janssen, însă ar putea fi extinsă şi celor de peste 40 de ani şi lucrătorilor esenţiali.

Spania are un procent înalt de vaccinare, de aproape 90 la sută, cu peste 47 de milioane de locuitori vaccinaţi cu schema completă, însă creşterea numărului de contagieri şi venirea Sărbătorilor au determinat autorităţile din majoritatea regiunilor să adopte măsuri, precum prezentarea certificatului verde pentru a accede în spaţii ca restaurante, săli de sport, spitale sau reşedinţe pentru vârstnici.

Spania a înregistrat în total 88.542 de decese şi 5.366.128 de contagieri cu noul coronavirus de la începutul pandemiei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.