Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Spania, aproape de colaps: Vor fi alegeri anticipate

spania alegeri 2015

Premierul spaniol, conservatorul Mariano Rajoy, a declarat joi că a renunţat la speranţa de a forma un guvern înaintea termenului limită impus de Constituţie, 2 mai, în urma alegerilor legislative neconcludente din decembrie, transmit DPA şi Reuters. Rajoy, liderul Partidului Popular (PP), a anunţat că îl va informa pe regele Felipe al VI-lea la începutul săptămânii viitoare că nu dispune de o majoritate suficientă în legislativ pentru formarea unui nou cabinet.

El l-a acuzat pe şeful socialiştilor, Pedro Sanchez, pentru eşecul formării unei mari coaliţii cu liberalii din formaţiunea Ciudadanos şi cu mişcarea de stânga Podemos. 'Problema este că el [Sanchez] nu o doreşte', a afirmat Mariano Rajoy, într-o declaraţie făcută în oraşul El Toboso, din centrul ţării, după ce anterior postase pe Twitter un apel către Pedro Sanchez pentru reluarea negocierilor vizând o mare coaliţie.

Liderul Ciudadanos, Albert Rivera, propusese ca liberalii, conservatorii şi socialiştii să-şi unească forţele pentru a desemna un independent pentru funcţia de prim-ministru, însă Rajoy şi Sanchez au respins ideea. Data de 2 mai este ultimul termen prevăzut de Constituţie pentru desemnarea unui prim-ministru şi începerea formării unui guvern după alegerile legislative. Scrutinul din decembrie a dus la cea mai fragmentată configuraţie parlamentară din istoria modernă a ţării: PP - 120 de locuri, socialiştii - 90, Podemos - 69 şi Ciudadanos - 40. Regele va avea o nouă rundă de consultări cu partidele parlamentare luni şi marţi. Dacă aceste consultări ale ultimei şanse vor eşua, se aşteaptă ca monarhul să anunţe organizarea de alegeri anticipate pe 26 iunie, conform Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.