Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

FOTO - Un important politician catalan a fost împușcat în centrul Madridului

atac spania

UPDATE 9 noiembrie, ora 16.45:

Politicianul Alejo Vidal-Quadras a fost împușcat în față, joi, în timpul unui schimb de focuri la Madrid, în cartierul Salamanca, relatează Mediafax.

Surse din cadrul poliției au confirmat pentru La Razon că fostul europarlamentar PP și fondator al Vox ar fi fost transportat la un spital din Madrid.

Conform El Mundo, Alejo Vidal-Quadras, fostul președinte al PP în Catalonia și fondator al VOX a fost grav rănit după ce a fost împușcat în față.

În vârstă de 78 de ani, a fost împușcat joi, în jurul orei 13.30, de un motociclist: https://x.com/EmergenciasMad/status/1722607223665234210?s=20

Potrivit unor surse medicale, acesta este stabil și conștient, iar viața sa nu este în pericol.

Conform El Mundo, fostul deputat se plimba singur când a fost abordat de o motocicletă cu doi ocupanți. Persoana de pe bancheta din spate, care purta o cască neagră, l-a împușcat de la mică distanță, apoi cei doi au fugit.

Trecătorii au fost primii care s-au ocupat de victimă, urmați de doi polițiști care au încercat să astupe rana care "a străpuns maxilarul victimei de la un capăt la altul", potrivit unor surse medicale.

Știrea inițială:

Spania dă în clocot: un important lider politic din Catalonia a fost împuşcat în faţă

Fostul lider al Partidului Popular din regiunea spaniolă Catalonia a fost împuşcat în faţă joi, la Madrid, potrivit poliţiei, informează Rador Radio România.

Alejandro Vidas Quadras a fost împuşcat în timp ce se afla în zona luxoasă Salamanca din centrul Madridului, în jurul orei 13:30 şi a fost transportat la spital. Vidas Quadras, în vârstă de 78 de ani, a fost liderul partidului de centru-dreapta PP din Catalonia.

Poliţia a stabilit un perimetru de securitate în zona unde a avut loc atacul. Nu au fost efectuate arestări, deocamdată, potrivit poliţiei.

Agenţia spaniolă de ştiri EFE a relatat că poliţia îl caută pe un motociclist care purta o cască neagră şi care ar fi suspect în acest caz, infornează News.ro.

Alejo Vidal-Quadras, în vârstă de 78 de ani, a fost şeful Partidului Popular, partidul de centru-dreapta din Spania, în regiunea Catalonia. De asemenea, el a fost vicepreşedinte al Parlamentului European.

Context

Incidentul vine în contextul în care mii de oameni au demonstrat marţi seara în faţa sediului Partidului Socialist Muncitoresc spaniol (PSOE) de la Madrid împotriva propunerii de amnistiere a separatiştilor catalani, relatează miercuri dpa, informează Agerpres.

Unii dintre manifestanţi au aruncat în poliţişti cu pietre şi ale obiecte, în timp ce alţii au făcut salutul nazist şi au arborat drapele ale regimului dictatorial al lui Franco, potrivit imaginilor transmise de televiziuni.

Poliţia a folosit bastoane şi gaz lacrimogen împotriva unora dintre extremiştii participanţi la miting. Conform media, cel puţin şase manifestanţi şi un poliţist au fost uşor răniţi şi trei persoane au fost reţinute.

Prin propunerea de amnistie şi alte concesii, guvernul interimar al premierului Pedro Sanchez (PSOE) vrea să obţină sprijinul celor două partide separatiste care reprezintă Catalonia în camera inferioară a legislativului pentru un nou mandat de patru ani. Principalul partid de opoziţie, Partidul Popular (PP, conservator), precum şi formaţiunea populistă de dreapta Vox se opun acestor concesii.

Mii de persoane au manifestat şi luni în faţa sediului PSOE.

Premierul Pedro Sanchez, aflat la putere din 2018, are termen până pe 27 noiembrie pentru învestirea unui nou guvern după alegerile anticipate cu rezultat neconcludent din iulie, altfel o nouă rundă de alegeri anticipate va fi convocată în mod automat pentru jumătatea lunii ianuarie.

Amnistia de care ar urma să beneficieze separatiştii care au luat parte la tentativa eşuată de secesiune din 2017 s-ar aplica şi aşa-zişilor catalanişti, care s-au aflat în conflict cu justiţia spaniolă înainte sau după acel moment.

PSOE a ajuns deja la un acord cu formaţiunea separatistă catalană ERC (Stânga republicană) şi alte câteva formaţiuni. Încă au loc discuţii cu partidul basc BNV, şi nici formaţiunea liberală Junts, condusă de liderul separatist catalan Carles Puigdemont, aflat în exil în Belgia, nu a aprobat deocamdată proiectul de amnistie, iar negocierile continuă, sub ochii Bruxellesului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.