Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Spania e în criză maximă, iar alegerile anticipate sunt singura soluţie: Ce spun liderii politici

PP spania

Liderul socialiştilor spanioli, Pedro Sanchez, a anunţat marţi un nou eşec al negocierilor pentru formarea unei coaliţii de guvernare şi a exclus posibilitatea de a se prezenta încă o dată în faţa legislativului cu o propunere de cabinet, motiv pentru care a apreciat că o convocare a alegerilor anticipate este inevitabilă, transmite agenţia EFE. 'Nu pot primi mai mult de 131 de voturi (majoritatea absolută fiind de 175 n.red.), deci este prea puţin pentru a face faţă blocajului şi nici nu pot să încerc o nouă învestitură', a declarat Sanchez în faţa presei după ultimele consultări cu regele Felipe.

Deşi au ieşit pe primele două locuri în alegerile din luna decembrie, cu 29% şi respectiv 22% din voturi, Partidul Popular (PP) şi Partidul Socialist (PSOE) au obţinut un rezultat mult inferior celui din legislativele precedente, aceste două formaţiuni tradiţionale pierzând voturi în favoarea Podemos şi Ciudadanos, partide noi pe scena politică spaniolă.

Liderul PP, premierul în exerciţiu Mariano Rajoy, a insistat după alegeri să fie reînvestit. Totuşi, atunci când regele Felipe i-a cerut să formeze noul executiv, el a declinat oferta, admiţând că nu este sprijinit de o majoritate parlamentară. Prin urmare, pe 1 februarie regele l-a desemnat pe Sanchez să încerce alcătuirea unui guvern de coaliţie. Dar el a eşuat în acest demers, iar guvernul minoritar pe care l-a propus, sprijinit doar de formaţiunea Ciudadanos, a picat la vot în Parlament pe 2 martie. De atunci au continuat tratativele între forţele politice, dar fără succes. Ultima tentativă de a găsi o soluţie a venit chiar marţi din partea unui mic partid regional de stânga, denumit Compromis, care a propus PSOE un acord în 30 de puncte pentru alcătuirea unei largi coaliţii a stângii, inclusiv cu Podemos şi cu Stânga Unită (un partid ecologist-comunist), cu toate că nici această coaliţie nu ar fi întrunit majoritatea în legislativ.

PSOE a acceptat 27 din cele 30 de puncte, dar a respins formula de coaliţie sugerată, propunând în schimb alcătuirea unui guvern socialist din care să facă parte şi 'independenţi' propuşi de alte formaţiuni. Sanchez şi-a motivat această opţiune acuzându-l pe liderul Podemos, Pablo Iglesias, că ar fi fost inflexibil la negocieri. Întrucât Constituţia spaniolă prevede că dacă la două luni după primul vot în Parlament nu se reuşeşte învestirea unui guvern vor fi convocate alegerile anticipate, regele Felipe trebuie acum să decidă dacă mai desemnează un premier - deşi în situaţia actuală nimeni nu pare să aibă vreo şansă de a trece un guvern - ori dizolvă parlamentul pentru iniţierea procesului de convocare a alegerilor anticipate. Însă sondajele arată că legislativul ce ar rezulta în urma unor asemenea alegeri nu ar avea o configuraţie cu mult diferită faţă de cea actuală, conform Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.