Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Spania FIERBE iar, după rezultatele alegerilor din Catalonia: Separatiștii au TRIUMFAT

www.irishtimes.com
referendum Catalonia

UPDATE

Partidul Ciudadanos (de centru, unionist) se clasează primul, cu 24,8% din voturile exprimate în alegerile regionale de joi, şi este creditat cu 34 de mandate, la numărarea a 27,2% din buletinele de vot, la egalitate cu partidul separatist Junts Per Cataluna - care-l susţine pe fostul preşedinte separatist catalan Carles Puigdemont, care a obţinut 22,9% din voturi în acest stadiu, potrivit numărătorii oficiale, scrie Le Figaro.

Partidul separatist ERC al lui Oriol Junqueras, fostul vicepreşedinte al Generalitat, se clasează pe poziţia a treia, cu 21,5% din voturi şi 32 de mandate, scrie news.ro.

Partidul Socialist catalan (PSC) se clasează pe poziţia a patra, cu 13,7% din voturile exprimate şi 18 mandate.

Partidul Popular (PP) al premierului Mariano Rajoy se clasează pe utimul loc, cu 4% din sufragii.

În acest stadiu, partidele separatiste dispun de o majoritate absolută.

Știrea inițială

Partidele pro-independenţă şi-ar fi păstrat majoritatea în parlamentul catalan în urma scrutinului regional de joi, organizat la două luni după proclamarea unei 'Republici Catalonia', eşuată din start şi care a zguduit Spania, potrivit unui sondaj la ieşirea de la urne publicat de ziarul La Vanguardia după închiderea urnelor, relatează Reuters.

Potrivit sondajului, partidele separatiste ar fi obţinut 67-71 de locuri din totalul de 135 în parlamentul regional. Blocul unionist ar fi obţinut 55-62 de locuri, în timp ce Podemos ar fi obţinut 7-8 locuri. Pentru moment nu au fost publicate rezultate oficiale şi nu este clar dacă rezultatele finale vor confirma cifrele oferite de sondaj, scrie agerpres.ro.

Citește și: Udrea la shopping cu mama! Suma uriașă pe care a plătit-o pentru o haină

Sondajele de opinie realizate înainte de scrutin arătau tabăra unionistă, extrem de mobilizată, umăr la umăr cu separatiştii care acuză statul că încearcă să-i reducă la tăcere, urmărindu-i în justiţie pentru rebeliune după tentativa lor de secesiune.

Rata de participare la ora 18:00 locală (17:00 GMT) a arătat o mobilizare extrem de puternică, 68,32% dintre alegători participând la vot, o creştere cu peste cinci puncte procentuale în raport cu alegerile din 2015, notează AFP.

Citește și: Atenție! Guvernul a modificat o lege extrem de importantă – cum se va proceda de acum

La precedentul scrutin, în 2015, separatiştii au obţinut 47,8% din sufragii şi majoritatea în parlament (72 de locuri din 135), chiar dacă formaţiunile care se opun desprinderii de Spania au primit mai multe voturi.

Catalonia, o regiune bogată, cu o cultură şi o limbă distincte faţă de restul ţării, a fost până recent condusă de guvernul lui Carles Puigdemont, care a iniţiat referendumul de independenţă de pe 1 octombrie şi procesul de secesiune faţă de Spania.

Citește și: Victorie uriașă pentru Ingrid Mocanu în Justiție! Înfrângere rușinoasă pentru o renumită instituție

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.