Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Spania - Pedro Sanchez suspendă o reformă judiciară controversată

www.explica.co
Pedro Sanchez

Prim-ministrul spaniol Pedro Sanchez a anunţat joi suspendarea, pentru o perioadă nedeterminată, a unui proiect de reformă judiciară criticat de Comisia Europeană, pentru a ajunge la un acord cu opoziţia de dreapta asupra reînnoirii organismului însărcinat cu numirea judecătorilor, relatează AFP potrivit Agerpres.

"Vom opri orologiul reformei CGPJ (Consiliul general al puterii judiciare) pentru a putea ajunge la un acord cu voi", a declarat Sanchez, adresându-se Partidului popular (PP), într-un discurs în faţa Camerei deputaţilor.

El nu a precizat cât timp va dura această suspendare, altfel zis cât timp este dispus să aştepte dacă blocajul actual între guvern şi PP persistă.

Membrii CPGJ, organism însărcinat cu numirea judecătorilor şi menţinerea independenţei lor, nu au putut fi schimbaţi de aproape doi ani în lipsa unui acord între coaliţia de stânga la putere, condusă de Partidul socialist spaniol (PSOE) al lui Sanchez, şi opoziţia de dreapta condusă de PP.

Citește și: Paul Stănescu: ‘PSD va câștiga alegerile. PNL se prăbușește și vrea cât mai repede alegeri fără să țină absolut de nimic ce înseamnă sănătatea românilor’

În contextul acestui blocaj, guvernul a prezentat un proiect de reformă care ar permite schimbarea a 12 dintre cei 20 de membri ai CGPJ cu majoritatea absolută a celor două camere ale Parlamentului şi nu cu majoritatea calificată de trei cincimi.

O astfel de reformă ar permite guvernului să se descurce fără voturile PP, care a respins-o.

Propunerea de reformă este criticată şi de o parte din magistratură, care se teme de o politizare a sistemului judiciar.

Proiectul guvernamental a provocat îngrijorarea Comisiei Europene, iar un purtător de cuvânt al executivului comunitar a declarat că Bruxellesul "urmăreşte îndeaproape evoluţia" acestui dosar, reamintind că "statele membre trebuie să respecte normele europene pentru a se asigura că independenţa justiţiei nu este ameninţată"

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.