Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Spania: prognoza legată de caniculă a adus un val de insulte şi ameninţări agenției meteorologice

stockandland.com.au
canicula val de caldura vara

Guvernul spaniol a luat vineri apărarea agenţiei naţionale de meteorologie, vizată de un val de insulte şi ameninţări pe fondul unui "complot" climatic, în timp ce ţara se confruntă cu temperaturi anormal de ridicate şi cu o secetă record, relatează AFP, citat de news.ro.

"Asasini", "criminali", "suntem cu ochii pe voi", "veţi plăti" - acestea sunt tipurile de mesaje pe care agenţia de stat AEMET spune că le-a primit în ultimele săptămâni de la persoane anonime, pe reţelele sociale, prin e-mail sau chiar la telefon.

Aceste ameninţări sunt legate de previziunile şi analizele publicate de agenţie, în special cele referitoare la valul de căldură deosebit de timpuriu înregistrat săptămâna trecută, în timpul căruia, joi, a fost doborât recordul absolut de căldură pentru luna aprilie în Spania continentală: 38,8 de grade Celsius înregistrate la Cordoba, în sud.

"Stop" acestui tip de practici

Luând apărarea agenţiei, ministrul tranziţiei ecologice, Teresa Ribera, a cerut vineri să se spună "stop" acestui tip de practici. "Minciuna, alimentarea conspiraţiei şi a fricii, insulta... Aceste lucruri sărăcesc societatea noastră", a scris ea pe contul de Twitter.

Într-o înregistrare video postată pe Twitter la 20 aprilie, AEMET denunţase deja o recrudescenţă a limbajului violent pe reţelele sociale, făcând apel la "respect" pentru angajaţii săi. "Respectăm libertatea de exprimare", dar "nu ne putem permite să nu facem nimic", a avertizat aceasta.

Întrebată joi de cotidianul El Diario, una dintre purtătoarele de cuvânt ale agenţiei, Estrella Gutiérrez, care este şi membră a Consiliului Superior al Meteorologilor din Spania, a declarat că nu a văzut "niciodată" un asemenea nivel de agresivitate în cei 30 de ani de carieră.

"Suntem un serviciu public esenţial, avem personal foarte calificat şi expert, aşa că vom continua să lucrăm cu acelaşi profesionalism", a insistat meteorologul, denunţând valul de informaţii false şi de negare a climei de pe reţelele sociale.

"Schimbările climatice sunt o realitate. Ultimul raport al IPCC, ca şi altele înainte, concluzionează că schimbările climatice ne aduc episoade cu temperaturi mai ridicate, ceea ce vedem acum", a arătat ea.

Ca ţară europeană aflată în prima linie a încălzirii globale, Spania se confruntă de mai mulţi ani cu o intensificare a valurilor de căldură, cu precipitaţii tot mai rare şi neregulate. Potrivit ONU, 75% din teritoriul ţării este expus riscului de deşertificare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.